Istoria cerceilor din antichitate până astăzi. Tu de ce îi porţi?

Orice femeie deţine în cutia cu bijuterii măcar o pereche de cercei, dar te-ai întrebat vreodată care este istoria acestui accesoriu sau ce a reprezentat de-a lungul istoriei umanităţii?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Istoria cerceilor din antichitate până astăzi. Tu de ce îi porţi?

Orice femeie deţine în cutia cu bijuterii măcar o pereche de cercei, dar te-ai întrebat vreodată care este istoria acestui accesoriu sau ce a reprezentat de-a lungul istoriei umanităţii?

Găurirea urechilor reprezintă o modalitate de înfrumuseţare a corpului întâlnită din cele mai vechi timpuri, existând consemnări despre această practică chiar şi în Biblie.

Cele mai vechi dovezi arheologice despre purtarea cerceilor au fost descoperite în Persepolis, Persia (aceştia fiind purtaţi de soldaţi), dar şi în mormântul lui Tutankhamun din Egiptul Antic (cerceii erau purtaţi numai de copii). În India, copiilor li se făcea gaură în ureche, imediat după naştere în timpul unui ceremonial religios, numit Kharnavedha, iar practici similare se realizau în Nepal, Sri Lanka şi Laos.

În Europa, cerceii au devenit la modă, în 1590 în timpul Renaşterii Englezeşti, când doamnele de la curte purtau cercei sub formă unor inele sau toarte de aur, îmbogăţiţi cu pietre preţioase sau cu perle, dar şi printre marinarii care străbăteau marile şi oceanele. În cazul în care aceştia mureau din cauza unei furtuni, cercelul din ureche ar fi servit pentru plata unei înmormântări creştineşti. În Asia, Africa şi America de Sud, cerceii erau purtaţi de reprezentanţii triburilor, iar în Japonia aceştia au fost purtaţi atât de bărbaţi, cât şi de femei până în secolul al XIX-lea, când au fost interzişi de Guvern.

Între anii 1950-1960, practică găuririi urechilor a devenit practicată acasă, adolescentele organizând petreceri în acest scop. Un  astfel de moment face parte dintr-o scenă din filmul Grease, filmat în 1959, unde Sandy (Olivia Newton-John) este filmată în timp ce prietenele ei îi găuresc urechea.

În 1960, acest serviciu a început să fie practicat de doctori, dar a devenit disponibil şi în magazinele de bijuterii din Manhattan. În anii ’70, cerceii au devenit foarte populari în rândul comunităţilor hippie, apoi au devenit un simbol al culturii gay, iar în anii ’80 şi ’90 au fost purtaţi de rock-star-uri, atleţi, hip-hop-eri.

De-a lungul istoriei au fost înregistrate mai multe modele de cercei, precum Stud Earrings sau cerceii de mici dimensiuni prinşi pe lob cu şurub, Hoop Earrings sau cerceii în formă de toartă cu aspect circular sau semi-circular, Dangle Earrings sau cerceii candelabru, Cuff Earrings, cerceii cu clipsuri, cercei cu magneţi, cercei formaţi dintr-un „pin” aflat pe lob şi un lanţ care se se prinde de cartilagiul urechii, iar în fiecare zi creatorii de bijuterii inventează modele noi!

Dintre aceştia, se spune că hoop earrings sau cercei sub formă unor toarte rotunde avantajează orice fizionomie, rămânând actuali chiar şi după 8.000 de ani! În plus, sunt uşor de purtat, sunt accesibili şi mereu în tendinţe, fiind disponibili în game variate şi în diferiote mărimi.

S-a observat că cei cu pietre strălucitoare sunt printre cei mai dezirabili de femei şi chiar dacă nu ţi-i permiţi pe cei încrustaţi cu pietre preţioase, întotdeauna îi vei avea la îndemână pe cei decoraţi cu Swarovski Elements.

Cum  îi alegi?

Este simplu. Cerceii mari şi subţiri sunt potriviţi fetelor rotunde şi late, cei medii şi mici fetelor înguste. Femeile care au o faţă ovală pot purta orice tip de cercel Hoop.

Indiferent de modelul ales, trebuie să te asiguri că aceştia sunt confortabili, nu îţi deformează lobul. Tocmai de aceea, modelele sofisticate şi grele trebuiesc purtate numai la evenimente speciale, pentru o durata limitată de timp.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân