Solutii pentru transpiratia excesiva

Stresul favorizeaza transpiratia, asa ca in momentele solicitante ar fi mai bine sa incerci sa te calmezi.
  • Publicat:
Solutii pentru transpiratia excesiva
Solutii pentru transpiratia excesiva

Transpiratia este indispensabila intrucat mentine temperatura corpului constanta si asigura o buna functionare a organelor. Ea racoreste suprafata pielii, imbunatatind astfel circulatia sanguina. Cand este in exces insa, trebuie luate masuri. Urgent!

Cat se poate de neplacuta si incomoda, transpiratia in exces atinge mainile, picioarele, fata si axilele. Simptomele hiperhidrozei pot duce la o scadere a increderii in sine, pot afecta relatiile personale si chiar cariera. Din fericire, exista solutii, atat simple, cat si drastice. Haideti sa le dezbatem impreuna!

1. Igiena sporita
Stiai ca sudoarea secretata de glandele sudoripare este fara miros? Asta pentru ca este compusa doar din apa si sare. In schimb, daca pielea subratului nu este curata, aceasta intra in contact cu bacteriile de la suprafata si isi schimba mirosul. Asa ca, cel putin dimineata si seara, fa un dus rapid si curata-ti corpul de impuritati.

2. Deodorantele si antiperspirantele
Deodorantele permit in mare parte doar inlaturarea mirosurilor neplacute, nu si stoparea transpiratiei. Antiperspirantele in schimb, contin saruri de aluminiu care inchid porii si limiteaza secretia sudoripara, blocand procesul de transpiratie.

Totusi, specialistii nu le prea recomanda intrucat exista suspiciuni ca ar favoriza anumite patologii, in special cancer de san. Asa ca, depinde in principal de preferintele si optiunile fiecaruia.

3. Relaxeaza-te
Stresul favorizeaza transpiratia, asa ca in momentele solicitante ar fi mai bine sa incerci sa te calmezi. Daca in restul timpului nu ai probleme cu transpiratia, ar fi bine sa iei in calcul psihoterapia, pentru a invata cum sa iti tii sub control emotiile si cum sa ai mai multa incredere in tine.

4. Bauturile prea reci sau prea calde, de evitat
Pe timp de canicula, nici nu te gandi sa bei o ciocolata fierbinte sau un suc extrem de rece, intrucat acestea provoaca schimbari bruste de temperatura, pe care corpul incearca sa le calmeze prin transpiratie. De asemenea, evita cafeaua, bauturile alcoolice si alimentele piperate, intrucat cresc temperatura interna a corpului.

5. Pudre, ionoforeza sau chiar bisturiu
Daca metodele de mai sus nu au nici un efect, e cazul sa apelezi la metode mai drastice. Mai intai de toate, fa-ti un control pentru a depista cauza transpiratiei (hormonala, infectioasa).

Apoi, la recomandarea medicului, poti sa iti cumperi anumite pudre sau spray-uri care sa lupte cu transpiratia in exces sau poti sa urmezi un tratament prin ionoforeza. Aceasta din urma este recomandata in principal pentru combaterea transpiratiei de la maini si de la picioare.

Trebuie sa iti scalzi membrele in apa ionizata timp de 20 de minute, de 3 ori pe saptamana, curentul electric avand efecte foarte benefice asupra zonelor cu probleme.

O alta solutie consta in injectarea toxinei botulinice in axile, care blocheaza glandele sudoripare si tine transpiratia departe timp de 3-6 luni.

In cazuri mai grave, poti apela si la chirurgie, cu ajutorul careia iti sectionezi nervii care cauzeaza transpiratia sau elimini glandele sudoripare. Aceste operatiuni se fac sub anestezie generala, insa exista riscul ca hiperhidroza sa apara in alta parte a corpului.

Citeste si Probleme delicate, rezolvari pe masura

 

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”