Relaxaţi-vă! Stresul ne îmbătrâneşte!

Potrivit unui studiu publicat în Biological Psychiatry, stresul afectează structura cromozomilor, grăbind procesul de îmbătrânire.
  • Publicat:
Relaxaţi-vă! Stresul ne îmbătrâneşte!
Relaxaţi-vă! Stresul ne îmbătrâneşte!

Ca şi când lista numeroaselor afecţiuni şi neajunsuri provocate de stres nu ar fi fost suficient de lungă, oamenii de ştiinţă au mai adaugat un punct: îmbătrânirea prematură. Vechile glume pe seama ridurilor provocate de stres au fost astăzi demosntrate ştiinţific!

Potrivit unui studiu publicat în Biological Psychiatry, stresul afectează structura cromozomilor, grăbind procesul de îmbătrânire. Cum acţionează? Ei bine, oamenii de ştiinţă susţin că veriga de legătură o contituie telomerii, secvenţe ADN aflate la capetele cromozomilor şi care, în mod normal, suferă o scurtare progresivă de-a lungul vieţii. Practic, ei controlează procesul de îmbătrânire, scurtarea telomerilor ducând la îmbătrănire celulară.

Noi descoperiri arată, însă, că telomerii sunt extrem de sensibili la stres şi depresie, aceşti doi factori fiind susceptibili de scurtarea lor prematură şi deci, grăbirea procesului de îmbătrânire.

„Legătura dintre stres şi scurtarea telomerilor este din ce în ce mai clară. Descoperirile actuale sugerează că nivelul cortizonului ar putea contribui la acest proces”, explică dr. John Krystal, redactor al Biological Psychiatry.
Cercetări viitoare ar putea face mai multă lumină în activitatea cromozomială şi, de asemenea, ar putea determina dacă readucerea telomerilor la dimensiunea iniţială ar anula îmbătrânirea.

Citeşte şi: Tineretea fara batranete este ca si inventata

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”