Celulita s-a înconjurat de mituri. Nu te lăsa impresionată de orice poveste a combaterii ei!

Am sau n-am celulita? Aflati raspunsul dupa un test simplu, care o diferentiaza de o depunere de tesut adipos. Luati pielea intre doua degete si o strangeti. Daca doare, e vorba de celulita.
  • Publicat:
Celulita s-a înconjurat de mituri. Nu te lăsa impresionată de orice poveste a combaterii ei!

Am sau n-am celulită? Aflaţi răspunsul după un test simplu, care o diferenţiază de o depunere de ţesut adipos. Luaţi pielea între două degete şi o strângeţi. Dacă doare, e vorba de celulită. Dacă nu, aveţi o acumulare de grăsime.

Din păcate, celulita nu dispare la un simplu masaj sau după folosirea unui tub de cremă. Este nevoie de un complex de măsuri care să o combată eficient. Să vedem de ce!


Celulita este o reacţie inflamatorie a celulelor situate sub epidermă. Aşa se explică durerea la presarea pielii. În principiu, e vorba de afectarea metabolismului celular, cauzată de alimentaţie, deshidratare şi de lipsa cronică de mişcare.

În primul rând, dacă staţi multe ore pe scaun şi apoi nu ieşiţi la o plimbare de 30 de minute zilnic, nu aveţi cum să scăpaţi de celulită, indiferent ce tratamente corporale aţi urma.

Dacă aveţi o circulaţie locală defectuoasă, în spatele pielii are loc o aşa numită stază: cu alte cuvinte, sângele şi limfa băltesc, iar pielea nu mai e hrănită normal.

În al doilea rând, femeile sunt mai afectate decât bărbaţii din cauza hormonilor estrogeni. Aceştia sunt implicaţi în reţinerea de către ţesuturi a apei, aşa că orice dereglare hormonală poate avea ca urmare şi apariţia celulitei.

Nu uitaţi însă că vorbim de o afecţiune inflamatorie sistemică, care, în cele mai multe cazuri, provine de la alimentaţie sau de la alimentaţie superindustrializată combinată cu ce credeţi? Cu lipsa cronică de mişcare. Şi nu e vorba de mişcarea făcută într-un cadru determinat, la o sală de sport, spre exemplu, ci de lipsa mişcării esenţiale – mersul pe jos.

Haideţi însă să vedem ce alimente provoacă această inflamaţie generalizată.

Hrana este deci un factor important în instalarea celulitei, mai ales dacă e plină de disrupteri hormonali. Ce sunt aceştia? Toate animalele crescute industrial primesc doze de antibiotice sau, uneori, hormoni cu ajutorul cărora să asimileze mai bine hrana şi să fie mai productive.

Produsele animale devin astfel disrupteri hormonali pentru organismul uman, dereglează metabolismul şi primul semn este tocmai apariţia celulitei. Adică un simplu grătar cu o salată verde nu înlătură celulita, din contră o amplifică. Asta dacă nu cunoaşteţi sursa din care provine carnea.

În cazul în care vorbim de un animal crescut cu prafuri, organismul se simte atacat de substanţele chimice pe care le ingeră. Atunci, corpul luptă. Care e prima reacţie de apărare în faţa ricărei agresiuni? Inflamaţia.

Teoretic, în Uniunea Europeană sunt interzise alimentele provenite de la animale tratate cu hormoni. Mai multe studii din Uniunea Europeană au arătat că această carne provenită de la animale tratate cu hormoni estrogeni, dar şi cu steroizi poate avea şi alte efecte grave. Vorbim de creşterea incidenţei cancerului de sân, a intoleranţei la laptele de vacă, dar şi despre apariţia precoce a pubertăţii şi deci a primei menstruaţii.

Cum România se află în Uniunea Europeană, teoretic, în industria de carne nu ar trebui să fie folosiţi hormoni. În realitate, nimeni nu ştie cum stau lucrurile în toate fermele, atâta vreme cât la noi controalele nu sunt riguroase.

Deci dacă mâncaţi carne din surse pe care nu le cunoaşteţi, dar şi lapte sau ouă, riscul apariţiei celulitei e mare. Ca să minimalizaţi acest risc, e obligatoriu să faceţi mişcare cel puţin jumătate de oră zilnic.

Pe de altă parte, ca să limitaţi disrupterii hormonali, luaţi-vă proteinele necesare din fasole, linte sau soia nemodificată genetic. Carnea spre exemplu reţine cu 30% mai multe substanţe toxice din plante (pesticide) decât vegetalele.

Alt sfat este să nu rataţi două salate în fiecare zi şi două fructe cel puţin pentru că acestea vă ajută organismul să lupte împotriva inflamaţiei din corp.

De asemenea, să nu rataţi până la 3 litri pe zi de apă pentru că intervine în buna circulaţie a sângelui şi a limfei şi astfel se diminuează staza aflată în spatele pielii.

Aflaţi însă că aceasta poate fi declanşată şi de purtarea hainelor strâmte. Aşa că renunţaţi o perioadă la acest tip de îmbrăcăminte. Şi nu rataţi masajele cu creme care intensifică circulaţia pentru că şi acestea înlătura staza din piele. Dar nu au nici un efect împotriva inflamaţiei din organism.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân