Laserul şi aplicaţiile sale pentru piele

Când ne confruntăm cu o problemă estetică supărătoare, de la cicatrici, îmbătrânirea pielii, până la vase sparte sau păr în exces, ne adresăm cabinetelor medicale de estetică şi ne întrebăm ce tip de laser alegem în funcţie de problema care ne frământă. Iată câteva recomandări peformante!
  • Publicat:
Laserul şi aplicaţiile sale pentru piele

Când ne confruntăm cu o problemă estetică supărătoare, de la cicatrici, îmbătrânirea pielii, până la vase sparte sau păr în exces, ne adresăm cabinetelor medicale de estetică şi ne întrebăm ce tip de laser alegem în funcţie de problema care ne frământă. Iată câteva recomandări peformante!


LASER înseamnă Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Laserul este o lumină coerentă, adică are o singură lungime de undă a radiaţiei, iar din punctul de vedere al interacţiunii cu ţesutul, poate fi ablativ sau neablativ, adică întrerupe sau nu epidermul şi dermul. Interacţiunea cu ţesutul este dată de absorbţia sa în zonele ţintă din piele. Aceştia se numesc de obicei cromofori, deoarece sunt coloraţi, în greacă chroma însemnând culoare. La laserele performante ne interesează şi temperatura de răcire, acesta fiind unul dintre parametrii la care s-a lucrat intens în ultimii ani.

Petele roşii

Sunt eliminate de laserul de 595 nm – laserul „pulsed dye laser”, care este absorbit de piele prin pigmentul roşu, adica oxihemoglobina şi methemoglobina, reuşind astfel să combată cuperoza, rozaceea, venectaziile roşii, superficiale, subţiri, hemangioamele plane roşii. Reprezentantul de seama este VBeam de la Candela Laser, considerat standard de aur în eliminarea leziunilor vasculare.

Eliminarea părului nedorit la pielea albă

Se face cu laserul cu următoarea lungime de undă, de 755 nanometri (nanometrul este a miliarda parte dintr-un metru). Acesta este laserul cu Alexandrit, denumire dată în onoarea ţarului Alexandru al Rusiei. Are cel mai bun raport de absorbţie în melanină, combinat cu profil de siguranţă.

Există lasere care sunt absorbite mai mult în melanină, dar sunt periculoase pentru că se absorb prea mult în piele şi o pot leza. De asemenea, aparatul de 755 nm are o penetrare ideală în piele. Cel mai bun Alexandrit din lume este considerat GentleLase de la Candela, care a primit titilul de standard de aur în epilare definitvă. Este ideal pentru tipurile de piele 1, 2, 3 şi 3-4, adică până la piele uşor mai pigmentată, însă nu chiar mediteraneană.

Epilarea definitivă a părului de pe pielea mai închisă la culoare

Pentru aceasta se impune o frecvenţă mai mare, şi anume 810 nm, aşa acum are laserul dioda. Reprezentantul cel mai de seamă al categoriei este Lightsheer de la Lumenis. Datorită absorbţiei reduse în melanină, pentru epilarea definitivă a pielii închise şi foarte închise la culoare, se foloseşte laserul cu 1064 nm – laserul Nd Yag, fără a exista pericolul arsurilor. |n plus, acesta este şi cel mai potrivit laser pentru tratarea teleangiectaziilor, acele vase subţiri sparte de pe pielea corpului, mai ales de pe coapse, dar şi a vaselor mai groase, profunde şi albastre, de la nivelul gambelor sau zona poplitee, din spatele genunchiului.

Citeşte mai multe în ediţia tipărită a revistei Ce se întâmplă, Doctore?
 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”