Zahărul poate accelera procesul de îmbătrânire prematură

Dermatologii avertizează că o dietă bogată în zahăr poate duce la acnee şi îmbătânirea prematură a tenului.
  • Publicat:
Zahărul poate accelera procesul de îmbătrânire prematură

Dermatologii avertizează că o dietă bogată în zahăr poate duce la acnee şi îmbătânirea prematură a tenului. Multe dintre pericolele unei diete bogate în zahăr sunt binecunoscute, de la carii la câţive centimetri nedoriţi în talie Însă, ştiai că zahărul accelerează procesul de îmbătrânire a pielii şi determină apariţia prematură a ridurilor?

Efectul de îmbătrânire a pielii va fi cu atât mai vizibil cu cât consumi mai mult zahăr rafinat. Persoanele care consumă mult zahăr sau cele care au o sensibiitate la zahăr prezintă o serie de simptome:

  • Riduri sau linii fine pe frunte

  • Acnee

  • Umflături în zona ochilor 

  • Ten palid şi uscat

Experţii în nutriţie avertizează că această problemă mai puţin cunoscută poate crea mai mult rău decât ţi-ai putea da seama. Nu numai zahărul rafinat declanşează aceste probleme, ci şi fructele, legumele şi cerealele integrale, însă nu la un asemenea nivel precum dulciurile procesate. Cele mai periculoase rămân zahărul rafinat şi făina, care determină o creştere bruscă a glicemiei, diverse reacţii inflamatorii în corp şi măresc riscul formării ridurilor.

Doctorul Tamara Griffiths de la Asociaţia Dermatologilor din Marea Britanie a declarat pentru The Independent: “Consumul de alimentele care au un indice glicemic ridicat duce la creşterea rapidă a glicemiei şi la fluctuaţii rapide ale insulinei. În timp asta poate duce la rezistenţa la insulină şi chiar diabet, care accelerează procesul de îmbătrânire.”

Moleculele de zahăr influenţează acţiunea colagenului şi a elastinei, două dintre substanţele esenţiale pentru ca pielea să-şi păstreze aspectul tânăr. Efectul de îmbătrânire a pielii va fi cu atât mai vizibil cu cât consumi mai mult zahăr rafinat.

Dermatologul explică: “Alimentele dulci ar putea avea un impact direct asupra procesului de îmbătrânire a tenului (are loc o reacţie chimică ce produce îmbătrânirea, glicare).”

Nivelurile de AGE în colagenul din piele la persoanele cu diabet tip 1 pot prevedea viitoarele daune la nivelul nervilor şi al ochilor.

Şi alţi experţi avertizează că zahărul deshidratează, poate creşte producţia de sebum, ce duce la un ten cu tendiţă de îngrăşare şi acnee. Cu toate acestea, cercetătorii spun că şi zahărul face parte dintr-o dietă echilibrată şi poate face parte dintr-un stil de viaţă sănătos şi doar dietele bogate în zahăr ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

Un consum normal de zahăr înseamnă maximum 8 linguriţe de zahăr pe zi, în cazul în care nu ai probleme de sănătate, avertizează specialiştii. Dacă te confrunţi cu hipertensiunea arterială, cantitatea de zahăr ingerată zilnic trebuie să fie mult mai redusă, fără să depăşească 2 linguriţe pe zi. Nu este recomandat să înlocuieşti zahărul cu îndulcitorii artificiali, deoarece s-a dovedit că aceştia pot să-ţi facă şi mai mult rău. 

Iată câteva alternative pentru zahăr, dar nu se recomandă consmul lor în cantităţi mari.

  • Mierea de albine de bună calitate  are un indice glicemic mediu.
  • Extractul natural de stevia rebaudiana, o plantă dulce care nu conţine calorii. Ea reglează nivelul zahărului în sânge (glicemia), înfrânează pofta de dulciuri şi temperează senzaţia acută de foame.
  • Nectarul de agave care are un indice glicemic scăzut.
  • Siropul de arţar, care este o excelentă sursă de mangan şi zinc, cu puţine calorii. 2 linguriţe (13 grame) de sirop conţin 35 de calorii.
  • Zahărul nerafinat sau brut, dar cu măsură. Are la fel de multe calorii, însă mai conţine şi câteva substanţe nutritive care lipsesc cu desăvârşire în varianta rafinată.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”