Urechi clăpăuge? Otoplastia rezolvă problema!

Otoplastia este intervenţia ce permite atât îndreptarea urechilor (apropierea lor de cap), cât şi modelarea sau reducerea mărimii acestora.
  • Publicat:
Urechi clăpăuge? Otoplastia rezolvă problema!

Orice deformare a urechilor, înnăscută sau dobândită, poate duce la scăderea stimei de sine, probleme de adaptabilitate într-un cerc social, cu efecte nu doar de ordin estetic, ci chiar psihic şi social.

Otoplastia este intervenţia ce permite atât îndreptarea urechilor (apropierea lor de cap), cât şi modelarea sau reducerea mărimii acestora.  

 

Ce pacienţi pot beneficia de otoplastie?

În cazul copiilor, operaţia se poate face numai după vârstă de 4-6 ani, atunci când urechea ajunge la dimensiunea finală.

„Operaţia este de preferat să se realizeze înainte ca pacientul să intre în colectivităţi precum şcoala, deoarece există riscul apariţiei unor traume psihice cauzate de remarcile negative ale colegilor. Avantajul este că la această vârstă cartilagiul este extrem de maleabil, şi permite cu uşurinţă conturarea unei noi forme a urechii/urechilor”, declară chirugul estetician Silvia Stănculescu Vasalos.

Adulţii care nu sunt mulţumiţi de simetria sau de forma acestora sau au suferit accidente soldate cu modificări ale aspectului, îşi pot recâştiga încrederea tot cu ajutorul otoplastiei.

„Una dintre personalităţile marcante care au nevoie de această intervenţie este Barack Obama. Chiar şi Jennifer Garner sau Kate Hudson ar trebui să se gândească serios la o astfel de intervenţie”, spune Silvia Stănculescu-Vasalos.

Ce probleme ale formei urechilor se pot corecta prin otoplastie?

  • „Ureche în cupă” – când urechea externă este anormal de mică;
  • „Ureche de liliac” – când urechea creşte perpendicular capului şi nu paralel cu acesta;
  • „Ureche conopidă” – cauzată de un traumatism sau de o inflamaţie;
  • „Ureche scoică” – pliurile şi cutele lipsesc;
  • „Ureche telefon” – când partea de mijloc este mai apropiată de cap, iar părţile laterale sunt ridicate;
  • „Ureche pleoştită” – partea superioară a urechii este pliată şi cade în faţă;
  • Lobul urechii este mărit, lung, prea scurt sau zimţat;
  • Aspect deformat al pliurilor sau creşterea insuficientă a urechii;
  • Macrotia (urechi prea mari);
  • Microtia (urechi prea mici).

Ce indicaţii pre şi post operatorii există?

Ca şi în cazul oricărei alte operaţii estetice, se efectuează câteva analize de laborator (urină, EKG, radiografii, sânge), este interzisă administrarea de medicamente antiinflamatoare care pot accentua sângerarea.
Medicul estetician trebuie anunţat înainte de operaţie dacă a intervenit o răceală sau o infecţie de orice fel.

De asemenea: 

– nu mâncaţi şi nu beţi nimic după miezul nopţii înaintea operaţiei;
– nu vă administraţi aspirină sau medicamente ce o conţin, cu 2 săptămâni înainte de operaţie;
– la femei, operaţia trebuie făcută în afara perioadei menstruale;
– trebuie să anunţaţi chirurgul şi medicul anestezist dacă aveţi probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
– trebuie să anunţaţi medicul dacă purtaţi proteze dentare sau lentile de contact;
– dacă fumaţi, planificaţi să va lăsaţi cu cel puţin 1-2 săptămâni înainte de operaţie şi nu vă reapucaţi decât după minim 2 săptămâni după;
– evitaţi să vă expuneţi în exces la soare înainte de operaţie, în special în regiunea facială;
– nu urmaţi o dietă strictă înainte de operaţie deoarece poate întârzia vindecarea.

Ce presupune intervenţia chirurgicală?

În funcţie de complexitate, operaţia de otoplastie durează de la 1 la 3 ore, sub anestezie generală la copii, şi locală la adulţi. Intervenţia presupune o incizie în spatele urechii pentru a evidenţia cartilajul. Apoi, cu ajutorul unor fire neresorbabile, cartilajul este remodelat şi apropiat de cap.

“După operaţie (ambulator sau cu spitalizare de 24 de ore) pacientul va trebui să poarte timp de o săptămână un bandaj compresiv, apoi pentru o lună se indică purtarea unei bentiţe protectoare, pentru a susţine urechile în poziţia dorită”, menţionează chirurgul estetician. Fiind o operaţie cu riscuri minime pot apărea mici cheaguri de sânge în spatele urechii, la nivelul inciziei.

Otoplastia vă poate ajuta să vă îmbunătăţiţi considerabil viaţa socială. Preţul intervenţiei este de 1.200 euro.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”