Uleiuri vegetale cosmetice, remedii naturale pentru piele şi păr

Tenul meu este mixt cu tendinţe de îngrăşare. Şi, recunosc, de teamă să nu îl îngraş şi mai tare, m-am ferit de uleiurile naturale. Ioana Silvia Simian, medic dermatolog la Spitalul Clinic Victor Babeş, m-a luminat cu privire la eficienţa acestora. Şi am aflat câte beneficii au pentru piele şi păr, cât de mult ajută la refacerea barierei hidrolipidice, mai ales acum, pe timp de iarnă.
  • Publicat:
Uleiuri vegetale cosmetice, remedii naturale pentru piele şi păr

Tenul meu este mixt cu tendinţe de îngrăşare. Şi, recunosc, de teamă să nu îl îngraş şi mai tare, m-am ferit de uleiurile naturale.

Ioana Silvia Simian, medic dermatolog  la Spitalul Clinic Victor Babeş, m-a luminat cu privire la eficienţa acestora. Şi am aflat câte beneficii au pentru piele şi păr, cât de mult ajută la refacerea barierei hidrolipidice, mai ales acum, pe timp de iarnă.

Pielea normală este acoperită de un strat natural, hidrolipidic, de o peliculă uleioasă răspunzătoare de aspetul lucios al pielii. În cazul pielii uscate, aceasta este deficitară. Cu vârsta, activitatea glandelor sebacee, răspunzatoare de formarea peliculei protectoare, se reduce şi stratul gras devine deficitar.

Pentru îngrijirea pielii

Există căi naturale pentru a compensa deficitul, cu rezerva faptului că unele uleiuri pe care le folosim la nivelul pielii pot înfunda deschiderile glandelor sebacee şi pot genera leziuni tip puncte negre sau albe şi cosuri. La nivelul părului situaţia stă puţin diferit, atât timp cât nu aplicăm uleiurile pe scalp, ci pe extremitatea firelor de păr. Nu preţul unui ulei de corp sau păr este esenţial în alegerea produsului, ci siguranţa lui.

Ca orice produs cosmetic, care respectă pielea, uleiurile trebuie testate din punct de vedere al toleranţei cutanate. Acest lucru se face deoarece diferite formule de uleiuri pentru corp pot fi alergice sau iritative. Altele pot fi sigure, atât timp cât nu ne expunem soarelui, însă unele molecule ce intră în compoziţie devin alergene sau iritative în prezenţa ultravioletelor.

Uleiurile se adresează cu preponderenţă pielii uscate şi foarte uscate. Nu se recomandă aplicarea pe pielea grasă. Ele sunt perfecte pentru zonele cu piele descuamată, îngroşată, care ustură şi mănâncă, restabilind echilibrul natural. La nivelul feţei, precum şi pe decolteu şi gât optaţi întotdeauna numai pentru formulele special concepute pentru această zonă. Acestea sunt evaluate pentru potenţialul comedogen şi acneigen astfel încât scad riscul de a forma coşuri.

Uleiurile vegetale cosmetice sigure pe piele

  • uleiul din sâmburi de struguri este bogat în antioxidanţi, reducând activitatea radicalilor liberi la nivelul pielii; reglează activitatea glandelor sebacee.
     
  • uleiul din argan, prin conţinutul de acizi graşi, are efect anti-inflamator fiind eficient pe pielea care suferă de eczemă atopică pentru că reglează pierderile de apă, adică deshidratarea şi totodată procesul inflamator local.
     
  • uleiul de măsline este perfect pentru pielea extrem de uscată; se preferă varianta presată la rece, prin metode tradiţionale, pentru că astfel nu îi sunt distruşi antioxidanţii.
     
  • uleiul de cocos are rol antiseptic, mai ales la nivelul tegumentelor afectate de eczemă unde riscul de colonizare cu bacterii este foarte crescut.

Cum aplici uleiurile

Ca orice alt produs emolient şi de hidratare, este indicat să fie aplicat în primele 3 minute după baie pe pielea uşor umedă. Fiţi generoase cu cantitatea de ulei în zonele de piele îngroşată (călcâie, coate, genunchi). în rest, un strat subţire este suficient. Nu ignoraţi uleiurile create special pentru baie, adăugate în apă acestea aduc un plus de îngrijire.

Pentru păr

Rolul uleiului, pentru păr, este de a reduce fricţiunea normală între firele de păr, încărcarea electrostatică şi de a netezi cuticula. Uleiul limitează impactul negativ al diferitelor proceduri de coafare (uscare, folosirea plăcii, a periilor de păr). Totodată, uleiul creează o peliculă care protejează părul de impactul cu vopseaua sau soluţiile de permanentare.

Spre dezamăgirea tuturor, ar trebui să ştiţi că uleiurile nu pot stimula creşterea firului de păr şi nici nu o pot întări. Uleiul protejează doar la exterior.
Nu aplicaţi niciodată uleiul pe scalp din cauza riscului de a genera leziuni inflamatorii (coşuri) şi pentru faptul că mediul gras poate stimula dezvoltarea dermatitei seboreice (mătreaţa). Pe scalpul gras este complet interzis.

De obicei se aplică punând mai intâi câteva picături de ulei într-o palmă, întinzându-l puţin cu degetele şi apoi cu ajutorul palmelor pe şuviţele de păr.

Uleiurile cosmetice potrivite părului

  • uleiul de jojoba este excelent pentru părul uscat şi foarte uscat; poate fi aplicat chiar înaintea şamponării pentru a reduce la spălare riscul de rupere.
     
  • uleiul de măsline creşte elasticitatea firului de păr.
     
  • uleiul de migdale trebuie aplicat întotdeauna puţin încălzit pentru un efect maxim.
     
  • uleiul de cocos este potrivit pentru părul care suferă în urma intervenţiilor de vopsire, permanentare, coafare.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân