Scapă de cicatrici, fără dureri

Majoritatea oamenilor au, la un moment dat în viaţă, cel puţin o cicatrice - una dintre cele mai inestetice şi neplăcute semne cutanate.
  • Publicat:
Scapă de cicatrici, fără dureri

Majoritatea oamenilor au, la un moment dat în viaţă, cel puţin o cicatrice – una dintre cele mai inestetice şi neplăcute semne cutanate.

În funcţie de mărimea şi de adâncimea lor, unele cicatrici dispar cu trecerea timpului, însă există situaţii în care localizarea lor în zone expuse sau aspectul extrem de neplăcut cer estomparea lor prin anumite proceduri estetice. 

Anumite părţi ale corpului sunt mai predispuse la cicatrici comparativ cu altele. Spre exemplu, pe genunchi şi pe coate cicatricile sunt mai vizibile deoarece în timpul procesului de vindecare se efectuează mişcări şi întinderi ale regiunii ce nu pot fi evitate şi care îngreunează procesul de refacere. Fie că este vorba despre cicatrici apărute în urma unor accidentări sau în urma unor intervenţii chirurgicale, orice leziune cere timp pentru vindecare.

”Sunt multe situaţii în care rezultatele tratamentului cu peeling-uri şi creme nu sunt satisfăcătoare, iar atunci se poate apela la procedura de estompare a cicatricilor cu laser sau la atenuarea ori îngustarea lor prin chirurgie estetică. Intervenţia chirurgicală implică mai multe tipuri de proceduri, în funcţie de complexitatea cazului”, explică Dr. chirurg estetician Călin Doboş.

Tratamentul cicatricilor este recomandat doar în cazurile în care se preconizează o îmbunătăţire a aspectului lor. Estomparea cicatricilor mature ţine de mai multe aspecte precum adâncimea lor, dacă au fost bine suturate şi tratate, localizarea lor pe corp, vârsta persoanei respective, cauza apariţiei, dar mai ales de capcitatea genetică de vindecare. În multe cazuri ele nu pot fi îndepărtate în totalitate, dar se pot face mult mai puţin vizibile.

Care sunt soluţiile?

Intervenţia cu laser este unul dintre cele mai solicitate tratamente de estompare a cicatricilor. Majoritatea pacienţilor cer acest tratament deoarece este o procedură fără dureri şi cu o vindecare rapidă. Laserul acţionează la nivelul profund al dermului, efectuând retensionari ale fibrelor de rezistenţă. Stratul superficial al pielii este îndepărtat cu ajutorul energiei luminoase pulsate la un nivel scăzut sau cu  fascicul luminos continuu. Rezultatele acestui tratament se pot observa în câteva zile de la efectuarea sa.

Cicatricele pot fi atenuate şi prin excizie şi sutură, indicate pentru cicatrici de dimensiuni mari. Grefa sau transplantul de piele este indicat pentru tratamentul cicatricilor cu o suprafaţă extinsă, aflate în zone cu mobilitate ridicată (zona cervicală, mâini sau zone articulare). Operaţia se desfăşoară sub anestezie locală sau regională.

O altă modalitate de eliminare a cicatricii este expanderul tisular, un balonaş de silicon cu forme şi dimensiuni diferite, care creează un surplus de piele normală în vecinătatea cicatricii. Acest surplus poate fi folosit pentru acoperirea defectului rezultat după îndepărtarea zonei cicatriceale. Metodele de tratament sunt variate, fiecare fiind indicată pentru un anumit tip de cicatrice. În tratamentul cicatricilor, peeling-urile, gelurile cu silicon sau cremele special concepute pot ajuta în estomparea treptată a acestora. 

Costul unei intervenţii de îndepărtare a unei cicatrici prin excizie şi sutură este de 300-600 de euro. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Vindecă acneea prin alimentaţie!
Vindecă acneea prin alimentaţie!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân