Tot ce trebuie să ştii despre riscurile epilării cu IPL

Îndepărtarea părului cu laser, realizată în cabinete medicale, la spa-uri, saloane şi chiar acasă, a devenit una dintre cele mai căutate metode datorită efectelor de lungă durată. Dar care sunt riscurile despre care nimeni nu vorbeşte?
  • Publicat:
Tot ce trebuie să ştii despre riscurile epilării cu IPL

Ne aflăm în mijlocul sezonului de vară, ceea ce înseamnă că femeile sunt încă  în căutarea opţiunilor cât mai simple pentru a face părul nedorit să dispară.

Îndepărtarea părului cu laser, realizată în cabinete medicale, la spa-uri, saloane şi chiar acasă, a devenit una dintre cele mai căutate metode datorită efectelor de lungă durată. Dar care sunt riscurile despre care nimeni nu vorbeşte?

Ca şi în cazul tuturor procedurilor medicale şi cosmetice, îndepărtarea părului cu IPL implică efecte secundare şi/sau alte complicaţii.
Acestea variază de la persoană la persoană şi de multe ori depind de tipul de piele si culoare. Unele reacţii adverse, cum ar fi o uşoară roşeaţă şi umflături, pot fi de aşteptat (mai ales că dispar într-o zi sau două). Însă există şi riscul de alte complicaţii, cum ar fi apariţia de vezicule şi schimbare a pigmentului care ar putea fi ceva mai grave.

Efecte secundare uzuale ale epilării cu IPL

Există unele reacţii adverse care sunt comune şi la care vă puteţi aştepta atunci când realizaţi îndepărtarea părului cu IPL. Acestea includ o uşoară roşeaţă a pielii, umflare uşoară şi o senzaţie de durere. Pielea se poate simţi ca fiind arsă de soare. Aceste tipuri de efecte secundare ar trebui să dureze doar o zi sau două.
Există, de asemenea, o şansă de apariţie a unei schimbări uşoare de pigment în zona de piele afectată. În unele zone, pielea poate fi uşor mai deschisă sau mai închisă, fără însă a fi uniformă. Acest lucru ar trebui să se estompeze în timp, dar poate dura câteva luni.

Complicaţiile grave ale IPL

Din fericire, nu există multe complicaţii grave majore sau riscuri cu IPL, deoarece a fost dezvoltat pentru a fi cât mai sigur posibil. Cele mai multe efecte secundare, cum ar fi roşeaţa sau schimbarea pigmentului, vor dispărea în timp. Cu toate acestea, există riscul de supraîncălzire a pielii la lumină, ceea ce poate provoca vezicule sau cicatrici, iar din moment ce pielea este vulnerabilă există şi un risc de infecţie.
Dacă credeţi că observaţi semne îngrijorătoare, luaţi legătura cu medicul dumneavoastră imediat sau, în caz contrar, medicul de familie. În cazul infecţiei, vi se poate administra o crema antiseptică, mai puternică. Ţineţi cont de faptul că tonurile închise la culoare ale pielii sunt mai expuse riscului de a dezvolta vezicule şi cicatrici faţă de cele deschise, deoarece acestea conţin mai mult pigment, care poate absorbi lumina.

Cum se pot evita efectele secundare în epilarea cu IPL

Există o serie de măsuri pe care le puteţi lua pentru a evita efectele secundare şi complicaţii după îndepărtarea părului cu IPL. La prima consultaţie cu medicul dumneavoastră, el sau ea ar trebui să ia măsuri pentru a vă asigura că nu vă aflaţi în categoria persoanelor cu risc de a-l dezvolta, cum ar fi prin efectuarea unui test de patch-uri pe o suprafaţă mică a pielii.

În cazul în care sunteţi potrivit pentru IPL, riscul de complicaţii ar trebui să fie destul de redus. Pentru a se asigura că nu există efecte secundare grave, medicul dumneavoastră poate utiliza un gel de răcire sau un spray de răcire integrat în aparatul IPL. Acest lucru va reduce riscul de supraîncălzire a pielii, ca urmare a luminii puternice.

De asemenea, este important să vi se acorde o cremă antiseptică şi veţi fi sfătuti să păstraţi zona tratată ferită de soare pentru un timp. Tăbăcirea pielii poate creşte riscul de complicaţii, astfel încât este necesar să fiţi atenţi să nu vă bronzaţi prea devreme, înainte sau după sesiunea IPL. Pentru a calma pielea după tratament, puteţi utiliza loţiuni, aloe vera sau comprese reci, care vor răci zona şi vor reduce inflamaţia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”