Remedii naturiste împotriva mătreţii

Mătreaţa este o afecţiune a pielii capului cauzată de o ciupercă (Malassezia) care trăieşte pe acele zone ale corpului nostru care produc “uleiuri naturale” în cantităţi mai mari, precum ar fi scalpul. Malassezia produce acid oleic, care produce inflamaţii la nivelul pielii şi, implicit, o reînnoire accelerată a celulelor pielii. Pe lângă produsele de îngrijire special dedicate acestei probleme poţi încerca şi câteva remedii naturiste.
  • Publicat:
Remedii naturiste împotriva mătreţii

Mătreaţa este o afecţiune a pielii capului cauzată de o ciupercă (Malassezia) care trăieşte pe acele zone ale corpului nostru care produc “uleiuri naturale” în cantităţi mai mari, precum ar fi scalpul.
Malassezia produce acid oleic, care produce inflamaţii la nivelul pielii şi, implicit, o reînnoire accelerată a celulelor pielii. 
Pe lângă produsele de îngrijire special dedicate acestei probleme poţi încerca şi câteva remedii naturiste.

Clăteşte-ţi părul cu patru linguri de oţet de mere diluat în jumătate de litru de apă. Acesta conţine acizi naturali şi are efect antifungic. Evită-l dacă ai dermatită seboreică pentru că poate irita şi mai tare scalpul. 

Aplică pe rădăcini şi păr o linguriţă de ulei de cocos uşor încălzit şi masează pentru a beneficia de prorietăţile sale revigorante. După 15 minute, spală-ţi părul aşa cum o faci în mod obişnuit. Repetă acest tratament săptămânal şi vei scapa atât de mătreaţă cât şi de problema părului uscat.

Amestecă puţin ulei de măsline cu zeama de la o lămâie şi aplică acest mix pe rădăcini, masându-le uşor. Lasă-l să acţioneze 30 de minute, apoi, spală părul cu un şampon delicat. Acest tratament hidratează pielea capului, previne apariţia mătreţii şi ajută la regenerarea firelor de păr.

Masează părul cu ulei de nucă, cu o jumătate de oră înainte de a te spăla pe cap. Acoperă-ţi capul cu un prosop înmuiat în apă caldă, pentru ca uleiul să aibă o bună acţiune asupra rădăcinilor. După ce ai spălat părul, clăteşte-l cu oţet din fructe de pădure sau oţet de mere diluat în apă. Repetă tratamentul de 2-3 ori pe săptămână, timp de 6 luni.

Aplică pe păr gel de aloe vera cu 10-15 minute înainte de a-l spăla. Utilizat frecvent, va preveni ritmul de apariţie a mătreţii.

Pune la uscat frunze de nuc, gutui şi rădăcină de urzică. Fărâmă-le, toarnă apă fierbinte peste ele şi lasă-le la infuzat 10 minute. Când ajunge la o temperatură potrivită, clăteşte-ţi părul. Pe lângă faptul că luptă împotriva mătreţii, această infuzie oferă părului strălucire.

Înlocuieşte o perioadă şamponul cu bicarbonat de sodiu. Acesta va creşte valoarea PH-ului scalpului şi va împiedica apariţia mătreţii.

Clăteşte-ţi părul cu ceai de muşeţel sau salvie. Are efect anti-inflamator, anti-bacterial, astringent şi calmant.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Cristea
Raluca Cristea este jurnalist şi redactor al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, având drept domenii de interes pe care le acoperă sănătatea, frumuseţea şi medicina naturistă. Raluca Cristea realizează materiale de interes pentru publicul larg având drept surse specialişti de top ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân