Povestea colagenului sau a tinereţii fără bătrâneţe. De ce scade nivelul de colagen

Colagenul reprezintă 75% din piele. Din punct de vedere structural, colagenul echivalează cu oţelul care se pune în fundaţia unei construcţii, ca să aveţi o imagine mai clară despre structura tegumentului. Aflăm imediat cum îl menţinem în stare impecabilă cât mai mult timp!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Povestea colagenului sau a tinereţii fără bătrâneţe. De ce scade nivelul de colagen

Colagenul reprezintă 75% din piele. Din punct de vedere structural, colagenul echivalează cu oţelul care se pune în fundaţia unei construcţii, ca să aveţi o imagine mai clară despre structura tegumentului. Aflăm imediat cum îl menţinem în stare impecabilă cât mai mult timp!

Cum încetiniţi procesul natural de îmbătrânire al celui mai mare organ din corp? Răspunsul simplu ar fi: încercaţi să vă ajutaţi colagenul din interiorul pielii şi astfel ridurile apar greu. Există doar 3 metode pentru menţinerea colagenului în stare bună, care trebuie combinate.

Ce este colagenul

„Ce au în comun pielea, oasele, articulațiile, mușchi și tendoanele? Colagen, o proteină de bază a țesutului conjunctiv, reprezintă 25-30% din totalul proteinelor din organism.

Această moleculă este formată dintr-o rețea de fibre care conferă rezistență și elasticitate multor țesuturi: piele, păr, unghii, oase și dinți, mușchi, tendoane și ligamente, articulații și vase de sânge.

75% din structura pielii și 85% din structura mușchilor este reprezentată de colagen. Există 1,6 kilograme de colagen în sistemul osos, 1,4 kilograme în piele și 0,5 kilograme în mușchi.

Ce trebuie să știm despre colagen? Este o proteină formată din 19 aminoacizi. Se găsește exclusiv în produsele de origine animală și nu se dizolvă în apă. Colagenul din corpul uman se află într-un proces continuu de degradare și remodelare, în fiecare zi se sintetizează 100 de grame de colagen nou”, spune dr. Mihaela Bilic.

Importanța colagenului

Care sunt efectele unei sinteze optime de colagen?

  • O piele elastică și fermă, cu aspect tânăr și fără riduri
  • Păr și unghii sănătoase
  • Sistem osos și muscular puternic, cu tendoane și ligamente rezistente și flexibile
  • Articulații cu matrice cartilaginoasă bine hrănită și lichid sinovial abundent
  • Răni care se vindecă rapid și fără cicatrici

„Nu e de mirare că industria suplimentelor de colagen a crescut cu 30% în ultimii 5 ani.  Cu cât mai mult colagen, cu atât mai bine!

Cu o mică mențiune: chiar dacă noi înghițim concentrate de colagen, asta nu înseamnă că ele se transformă tot în colagen.

Explicație: colagenul provenit din alimente și suplimente este absorbit din intestin și descompus, ca orice proteină, în fragmente de aminoacizi. Ulterior, din acești aminoacizi se vor sintetiza proteine noi, în funcție de nevoile de moment ale organismului.

Degeaba luăm colagen ca să ameliorăm pielea sau articulațiile! Corpul nostru poate are nevoie de aminoacizi pentru alte priorități: sinteză de hormoni, înnoirea celulelor din mucoasa digestivă, producție de anticorpi etc. Noi vrem una, el face alta!” adaugă dr. Bilic.

Mersul pe jos, secretul pielii perfecte

”În primul rând, pielea rămâne fermă dacă faceţi mişcare”, spune prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog. Nu este vorba de şedinţe solicitante la sala de sport, ci de banalul mers pe jos. Aşadar, pentru că am fost creaţi să ne mişcăm mult în căutarea hranei, respectaţi această condiţie ancestrală a omului, de vânător-culegător, şi mergeţi cât se poate de mult pe jos. Medicii au instituit regula celor 30 de minute în care, zilnic, ar trebui să vă prefaceţi că vă grăbiţi.

Şi proteinele contează

A doua modalitate de a menţine oţelul din interiorul pielii în stare bună, în ciuda vârstei, este să consumaţi aminoacizi de calitate. ”Vorbim astfel de o adevărată dietă cu aminoacizi de calitate’’, continuă prof. dr. Ioan Nedelcu. Aminoacizii de calitate în formulă completă există doar în produsele animale şi formează proteinele. Aşa numita proteină-etalon, adică cea mai înalt calitativă, se găseşte în ou.

Un singur ou poate asigura necesarul de proteine dintr-o zi, fără să fie completat cu alte surse precum carnea sau laptele. Cu o singură condiţie. Să fie fiert sau preparat ochi în apă clocotită şi nu prăjit în ulei. ’’Recomandarea este ca un om activ să mănânce 3-4-5 ouă pe săptămână. Iar un copil sau un adolescent pot mânca un ou în fiecare zi”, spune prof. dr. Mircea Diculescu, şeful clinicii de gastroenterologie de la Spitalul Fundeni din Bucureşti.

Mulţi oameni însă se feresc de ouă de teama colesterolului. Deşi gălbenuşul conţine o cantitate mare de colesterol, acesta nu este nociv. Două noi studii arată ca un consum regulat, dar moderat de ouă, îmbunătăţeşte nivelul colesterolului din sânge. Se reduce astfel riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Iată şi explicaţia.

”Deşi el conţine colesterol în cantitate destul de mare, acesta e neutralizat de acţiunea fosfatidil-colinei, care nu permite colesterolului şi nici altor grăsimi să se depună pe artere”, spune prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Conform cercetătorilor americani, această substanţă din gălbenuş creşte nivelul colesterolului bun, care se opune în mod natural creşterii colesterolului periculos. Pe de altă parte, un antioxidant descoperit în galbenuş reduce inflamaţia din organism, spune al doilea studiu, ceea ce scade riscul cardiovascular.

Dar lista beneficiilor nu se încheie aici. ”Mobilizează grăsimile din sânge şi previne apariţia ficatului gras, a steatozei hepatice, şi contribuie inclusiv la remisia acesteia’’, continuă prof. dr. Gh. Mencinicopschi. Cu alte cuvinte, spuneţi un “Da” hotărât oului pe toată perioada vieţii atât pentru beneficiile sistemice, cât şi pentru aportul lui în menţinerea colagenului din piele.

Proteina completă se mai găseşte în carne, peşte şi brânzeturi fermentate. Cu moderaţie, încercaţi să introduceţi săptămânal în dieta aceste produse.

Adevărul despre proteina colagenică din alimente

Cu siguranţă, aţi mâncat şorici sau piftie sau un rasol. Ei bine, aceste produse conţin tocmai proteină colagenică. Ce caracteristici are aceasta, dacă e ingerată? ”Proteinele colagenice care se găsesc larg şi în mezeluri sunt de slabă calitate nutriţională, deci nu vă hrănesc”, precizează prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Există ideea greşită că produsele alimentare care au colagen îmbunătăţesc colagenul din interiorul pielii umane. Apropo, în Statele Unite s-a format o adevărată industrie cu produse alimentare îmbogăţite sau chiar suplimente de colagen. Însă, în ciuda reclamelor, aceste alimente nu fac decât să vă crească colesterolul seric, la un consum regulat.

Rezumând, dacă mâncaţi 100 de grame de carne macră, de calitate, beneficiaţi de mai mulţi aminoacizi de calitate care vor participa şi la menţinerea propriului colagen din piele decât v-ar aduce o pastilă cu proteină colagenică, chiar de concentraţie mare. Cu alte cuvinte, ne reîntoarcem la începuturile speciei umane.

Am fost creaţi să fim omnivori, deci să comsumăm şi carne de vânat, şi ouă, şi peşte şi, ulterior, ne-am adaptat sistemele pentru lactate. Acestea sunt proteine superioare de care aveţi nevoie în alimentaţie şi cu ajutorul cărora vă menţineţi şi pielea tânără. Iar regimurile strict vegetariene pot deproteiniza puternic organismul: afectează atât sistemul imunitar construit tot din aminoacizi, iar pielea îmbătrâneşte mai repede.

Este încă un motiv să vă respectaţi condiţia de omnivori şi să respectaţi în dietă atât prezenţa legumelor, a fructelor proaspete, dar şi a produselor animale.

Tehnologie egal tinereţe!

”A treia modalitate de a menţine colagenul în stare bună, în ciuda trecerii anilor, se referă la instrumente din afară care comandă producţia de colagen. Este vorba de aparatură medicală, nanocuante, care determină sinteza de colagen”, continuă prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog.

Japonezii au inventat nanotehnologia destinată pielii, cu ajutorul căreia se introduc diverse molecule prin orificii mici, asemănătoare ca dimensiune celulelor pielii. Iar aceste proceduri se fac în cabinetele de dermatologie şi nu în orice salon de înfrumuseţare.

Nanoparticule în produse cosmetice

La ora actuală, există deja nanoparticule în unele produse cosmetice. Este vorba de nanopigmeţii precum oxidul de titan şi oxidul de zinc care pătrund în piele, reflectând mai eficient razele UV. Contribuie astfel semnificativ la protecţia împotriva arsurilor solare, a cancerului de piele şi la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii.

Cu toate că marea majoritate a oamenilor tolerează aceste particule, utilizarea nanotehnologiei nu este complet cunoscută. Nu se cunosc toate detaliile utilizării nanoparticulelor pe pielea copiilor sau pe pielea vârstnicilor. Din 2013 va fi necesară la nivelul UE etichetarea nanoparticulelor în produsele cosmetice.

Nanotehnologia se mai foloseşte în produsele anti-aging. Nu este însă un concept nou. A fost folosit pentru prima dată în 1959, când au fost lansate primele teorii. Acestea se refereau la controlul materiei la nivel atomic şi molecular. Nanometrul este a milioana parte dintr-un milimetru, diametrul firului de păr uman fiind de 500.000 de ori mai mare.

În mod tradiţional, produsele anti-îmbătrânire de îngrijire a pielii au fost proiectate să reţină un nivel ridicat de umiditate al pielii, prin crearea unui obstacol între ţesut şi mediul exterior. Nanoparticulele din noua generaţie de produse cosmetice sunt concepute pentru a pătrunde în profunzimea straturilor de piele şi ca să stimuleze producerea de celule noi.

Acestea oferă practic un aspect cu mult întinerit şi ajută simultan în procesul de vindecare şi regenerare al ţesuturilor. Loţiunile de protecţie solară şi cremele anti-îmbătrânire sunt principalele produse de pe piaţă care folosesc astăzi nanotehnologia.

Cercetătorii în domeniu precizează că, deşi nu s-au înregistrat reacţii adverse, particulele foarte mici tind să dezvolte noi proprietăţi chimice decât cele deja cunoscute, putând astfel să interacţioneze cu sistemul imunitar.

Momentan, nu se cunoaşte exact care este efectul pe termen lung al folosirii cu regularitate a unor astfel de cosmetice, dar este considerată tehnologia viitorului în care marile companii cosmetice investesc astăzi mult.

De ce scade nivelul de colagen?

Care sunt factorii care afectează producția de colagen? În primul rând îmbătrânirea: sinteza de colagen scade cu 1% pe an, începând cu vârsta de 20 ani.

Alți factori negativi: expunerea excesivă la soare, fumatul și abuzul de alcool, poluarea și stresul.

La fiecare 10 ani femeile pierd aproape 10% din densitatea osoasă și 7% din elasticitatea și grosimea pielii. În primii 5 ani după menopauză, din cauza lipsei estrogenului, sinteza de colagen scade cu aproximativ 30%.

Nivelul crescut de homocisteină sau cortizol și toți factorii care cresc oxidarea la nivel celular au impact negativ asupra colagenului.

Soarele în exces distruge colagenul

Acum că ştim cum ne putem proteja colagenul, să aflăm şi care sunt cauzele distrugerii sale înainte de vreme. Totul porneşte de la trecerea timpului. Organismul uman tinde să producă mai puţin colagen sau de o calitate mai slabă pe măsură ce îmbătrâneşte.

Apar, totodată, unele încrucişări de elemente care determină formarea unor fibre mai rigide şi mai puţin solubile în apă. Aceste fenomene sunt naturale. Pe de altă parte, odată cu vârsta, se cumulează şi efectele expunerilor la soare, iar razele ultraviolete reprezintă unul dintre principalii duşmani ai colagenului. Nu uitaţi un aspect important.

Pielea are o memorie fantastică din păcate. Spunem din păcate, pentru că memorează orice expunere la soare. Mai există un aspect foarte important. Dacă vă duceţi la mare, spre exemplu, în plin sezon estival şi vă expuneţi necugetat 2 săptămâni, inclusiv la ore nepotrivite, răul este enorm.

Nu ne referim doar la creşterea riscului de apariţie al cancerului de piele. Se consideră că 2 săptămâni de expunere exagerată la soare, la ore nepotrivite, în timpul verii sunt echivalentul a 20 de ani (aţi citit bine) de expuneri scurte şi moderate la razele soarelui. Aşadar, expunerile la soare trebuie calculate în funcţie de anotimp, de locul expunerii, de ora din zi.

Şi dulciurile reduc nivelul de colagen

Se ştie că reziduurile rămase de la digestia zahărului au un efect nociv asupra colagenului din piele. Aşadar, ştiaţi cu siguranţă că zahărul produce diabet de tip 2 sau obezitate. Dar e mai puţin cunoscut faptul că zahărul vă distruge pielea.

În plus, deteriorează profilul hormonal al femeilor şi este responsabil pentru aproximativ 30% dintre cancerele hormonal dependente, cum ar fi cancerul de sân, de ovare, de col uterin. Ştim deci ce face zahărul. Dar în privinţa menţinerii colagenului, aportul mare de zahăr combinat cu un consum mic de fructe şi legume crude este şi mai periculos.

Puţine fructe egal riduri

Vitamina C formează o componentă importantă a procesului de sinteză de colagen. În situaţii extreme, deficitul de vitamina C cauzează scorbutul, o boală gravă şi dureroasă în care colagenul sintetizat este defect. Acest lucru duce la sângerarea gingiilor, la pierderea dinţilor, la descuamarea pielii şi la împiedicarea procesului de vindecare în cazul leziunilor cutanate.

Aşadar, mâncaţi fructe şi legume crude inclusiv pentru o piele frumoasă şi sănătoasă. Sunt şi anumite boli autoimune precum lupusul eritematos sistemic sau artrita reumatoidă care afectează producţia de colagen. În aceste cazuri, sistemul imunitar al organismului percepe colagenul drept corp străin, îl atacă şi astfel distruge reţeaua sănătoasă de colagen din corp.

Pe scurt, regulile tinereţii sunt simple

Sintetizând, dacă vă doriţi o mină tânără până la adânci bătrâneţi, mişcaţi-vă cât mai mult, alergaţi, urcaţi scări. 80 de scări urcate în fiecare zi vă măresc speranţa de viaţă cu 10 ani. Şi, în plus, vă măresc nelimitat şansele de a avea un ten tânăr în ciuda trecerii anilor.

Apoi nu uitaţi că suntem perfect adaptaţi pentru puţină hrană, dar de calitate constituită din seminţe, fructe, legume, vânat, ouă. Şi nu ne-am adaptat deloc cantităţilor uriaşe de mâncare pe care le consumă societatea modernă. În al treilea rând, dacă ne referim tot la regulile decente pe care trebuie să le urmăm în mediu, căutaţi aproape toată ziua umbra, iar dacă mergeţi prin soare, încercaţi să limitaţi la minimum expunerile.

Dar cea mai mare atenţie acordaţi-o copiilor! Se ştie că 80% din expunerile la soare se petrec în copilărie şi adolescenţă. Încercaţi să nu vă înscrieţi copiii în aceste statistici care nu prevăd nimic îmbucurător. Este o condiţie primordială ca micuţii să se bucure la maturitate de o piele tânără zeci de ani la rând.

Evitarea expunerilor la soare este de asemenea o condiţie obligatorie prin care se poate reduce incidenţa cancerului de piele, melanomul, boala malignă cu cea mai rapidă evoluţie dintre toate tipurile de cancer cunoscute.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Cum scapi de bărbia dublă ?
Cum scapi de bărbia dublă ?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân