Piele şi ten sensibile?

Cred cu tărie că frumuseţea şi aspectul tenului şi pielii ajung într-un moment sau altul al vieţii să reprezinte o cumulare a gesturilor de zi cu zi pe care le facem. Şi mai cred că este important ca acest lucru să îl ştie şi copiii (sau părinţii), tinerii deopotrivă cu adulţii, fiindcă pielea cumulează o serie de greşeli de îngrijire sau dietetice ce pot fi supărătoare la orice vârstă.
  • Publicat:
Piele şi ten sensibile?

Cred cu tărie că frumuseţea şi aspectul tenului şi pielii ajung într-un moment sau altul al vieţii să reprezinte o cumulare a gesturilor de zi cu zi  pe care le facem. Şi mai cred că este important ca acest lucru să îl ştie şi copiii (sau părinţii), tinerii deopotrivă cu adulţii, fiindcă pielea cumulează o serie de greşeli de îngrijire sau dietetice ce pot fi supărătoare la orice vârstă.

La ultimul nostru club dedicat îngrijirii pielii, am întrebat participantele dacă s-au confruntat cu acest fenomen sau consideră că au pielea sensibilă, senzaţia de piele “care ţine”. Majoritatea au răspuns afirmativ!

Este adevărat că există şi o doză de subiectivism aici. Cert este că vorbim de un disconfort ocazional, pe fondul căruia se pot grefa afecţiuni reale, în lipsa unei îngrijiri cotidiene adecvate. Iar ca lucrurile să fie clare, pielea sensibilă nu este pielea alergicului, fiindcă mulţi oameni confundă sensibilitatea cu alergia.

Sindromul femeii moderne

Pielea sensibilă înseamnă, după părerea mea, sindromul femeii de azi, care utilizează pentru îngrijire şi înfrumuseţare aproximativ 2 kg de produse cosmetice pe an. Dintre acestea, multe sunt farduri diverse, cu o compoziţie heterogenă, creată pentru a-şi păstra calităţile (culoare, consistenţă, structură şi garanţie 24 luni) şi cu care pielea rămâne în contact multe ore. 

De asemenea, să nu uităm că de “frica soarelui” şi a petelor inestetice, de multe ori primul gest de îngrijire este aplicarea cremelor cu factor de protecţie. Nu toate sunt potrivite structurii pielii noastre. Ca femei, mereu suntem în contact cu vopseaua de păr, ca să nu mai vorbesc de detergenţi de vase, de haine, pentru lână, pentru păstrarea culorii, pentru haine negre, decoloranţi. 

Apoi, spray-ul de mobilă sau şerveţelele siliconice pentru bordul maşinii. Pielea sensibilă poate apărea şi din cauza contactului permanent cu materialele cu care ne îmbrăcăm, întreţinute cu anumiţi detergenţi sau balsamuri de rufe, ori tratate cu substanţe pentru a avea anumită consistenţă, culori etc.

Ce declanşează pielea sensibilă?
În fiecare an, multe dintre femei încep bătălia cu celulita, ce presupune creme mult mai agresive, nu numai din punct de vedere al constituenţilor, care pot fi mare parte naturali, cât a tehnologiei de pătrundere a acestora cât mai profund. În plus, multe tratamente corporale, anticelulitice sau lipolitice folosesc terapii care au drept scop învingerea barierei epidermice prin folosirea de curenţi de joasă frecvenţă, stimuli electromagnetici, radiofrecvenţă, iontoforeză, tocmai pentru ca principiile active să îşi facă efectul în stratul subcutan.

Orice piele percepe ca pe nişte traume toate aceste proceduri, chiar dacă noi le numim de înfrumuseţare şi mai devreme sau mai târziu am putea să plătim pentru ele prin acest tribut, legat de manifestările pielii sensibile.

Aşadar, pe acest fond, survin asocieri cu alte condiţii medicale, aşa-numiţii factori trigger, care pot fi diverse “E-uri”, conservanţi, dar şi alergeni sau substanţe faţă de care unele organisme manifestă intoleranţă totală sau temporară, cum sunt glutenul ori lactoza. 

În alte situaţii, organismul poate fi saturat, învins pur şi simplu de persistenţa noastră în anumite vicii – fumatul, abuzul de alcool, diverse substanţe şi medicamente (calmante, somnifere, laxative, diuretice etc.) şi strigătul lui de ajutor poate fi exprimarea prin leziuni specifice pielii sensibile.


Hidratare, dietă şi cosmetice profesionale
Cuvântul de ordine rămâne hidratarea, precum şi produsele delicate
cosmetice, de bună calitate, fiindcă de cele mai multe ori de fapt aici putem acţiona. Dacă nu putem să nu folosim detergenţi, nu putem schimba compoziţia produselor de îngrijire casnice, nu putem renunţa la  parfum, la cremele anticelulitice sau la fardurile destul de “încărcate” chimic pentru a crea efectul pe care îl dorim, măcar în ritualul nostru de îngrijire de zi cu zi să stresăm mai puţin organismul! 
Să folosim deci produse hipoalergene, fără parabeni, cât mai puţin parfumate şi fără coloranţi.

În cazul acestor produse, chiar în timpul spălării se produce refacerea stratului lipidic, de cele mai multe ori datorită compoziţiei asemănătoare cu cea a stratului proteino-lipidic al pielii, în principal acid stearic şi glicerină, dar şi o rehidratare corectă.

Ar fi bine dacă extindem folosirea acestor cosmetice dedicate îngrijirii pielii sensibile şi în ceea ce priveşte săpunul şi crema de mâini, gelul de duş şi loţiunea de corp, dar şi deodorantul şi produsele de îngrijire a scalpului. Iar din punct de vedere al dietei, mulţi medici recomandă schimbări în dieta zilnică.

O serie de studii arată că renunţarea pentru o perioadă la produsele ce conţin gluten îmbunătăţesc reacţiile aberante ale pielii în contact cu diverse cosmetice. De asemenea, se obţin rezultate prin renunţarea tot temporară la lactatele de vacă şi înlocuirea lor cu cele de capră, bivoliţă ori de origine vegetală (soia, orez, migdale, tofu etc.).

Apoi, ajută administrarea de probiotice şi enzime de origine vegetală, precum şi renunţarea în anumite perioade la compuşii de origine animală, ce concentrează multe toxine, pesticide şi alte substanţe ce ne pot parazita organismul.
 


Caracteristicile tipice vizibile ale pielii sensibile sunt:
Înroşirea; inflamarea; exfolierea şi descuamarea uşoră; eczemele.

În plus, există semne subiective invizibile ale pielii sensibile, cum ar fi:
Înţepături; arsuri; prurit; tensiuni (“senzaţia de piele care ţine”).



Citeşte şi: De unde imi cumpar crema perfecta?

Cum îngrijim pielea sensibilă

Tenul sensibil – ce faci dacă nu-ţi place ce vezi în oglindă?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Cristea
Raluca Cristea este jurnalist şi redactor al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, având drept domenii de interes pe care le acoperă sănătatea, frumuseţea şi medicina naturistă. Raluca Cristea realizează materiale de interes pentru publicul larg având drept surse specialişti de top ...
citește mai mult
Relaxate şi senzuale la sfârşit de an
Relaxate şi senzuale la sfârşit de an
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân