Pete maronii pe faţă: 10 cauze şi metode de tratament pentru petele pigmentare

Petele maronii sunt specifice gravidelor, din cauza modificărilor hormonale, dar pot apărea şi din alte cauze. Descoperă care sunt acestea şi ce soluţii recomandă medicul dermatolog!
  • Publicat:
Pete maronii pe faţă: 10 cauze şi metode de tratament pentru petele pigmentare

Melasma (petele maronii) se întâlneşte în special la femei, dar îi poate afecta şi pe bărbaţi.

Petele maronii se localizează la nivelul feţei, predominant pe obraji, frunte şi în vecinătatea buzei superioare, mai rar la nivelul gâtului şi decolteului.

„Melasma apare la femeile însărcinate şi este cauzată de secreţia crescută de hormoni hipofizari (MSH, ACTH) din această perioadă, dar poate fi întâlnită şi în afara sarcinii. Se poate însoţi de numeroase modificări, precum hiperpigmentarea areolelor mamare, a mucoasei genitale şi a liniei albe abdominale care devine neagră,  fiind denumită şi mască gravidică. Aceasta se instalează progresiv şi se manifestă prin pete, care poate fi maro deschis, brun, uneori chiar şi negre, cu tentă albăstruie, de dimensiuni şi forme variate, izolate şi asimptomatice”, spune dermatologul Proca Ancuţa pentru Gândul.

În funcţie de distribuţie, se disting trei forme clinice clasice:

  1. centro-facială (cea mai frecventă – 63% din cazuri, în care sunt vizaţi  obrajii, nasul)
  2. forma malară (reprezintă 21% din cazuri, cu distribuţie la nivelul nasului şi obrajilor)
  3. forma mandibulară (16% din cazuri)

Alte cauze ale melasmei pot fi:

  • predispoziţia genetică
  • expunerea prelungită la radiaţiile UV
  • contraceptivele orale
  • tratamentele estro-progestative
  • disfuncţiile tiroidiene
  • tumorile ovariene
  • medicamentele fotosensibilizante
  • anticonvulsivantele
  • unele produse cosmetice

„Diagnosticul este clinic, modificările cutanate fiind specifice. De obicei, nu este nevoie de explorări paraclinice. În anumite situaţii, când avem drept paciente femei, care nu sunt însărcinate, sau pacienţi bărbaţi, care asociază şi alte manifestări clinice, putem solicita anumite investigaţii suplimentare sau un consult interdisciplinar (ginecologic, endocrinologic) pentru a elimina suspiciunea altor patologii care pot duce la modificări de pigmentaţie. Examinarea cu lampa Wood poate fi utilă, pentru că ne permite să vedem profunzimea pigmentării, cele de la nivelul epidermului răspund foarte bine la tratament, pe când cele profunde, dermice, răspund greu la tratament”, spune medicul.

Dermatologul poate prescrie produse topice depigmentante cu acid azelaic, tretinoin sau hidroquinona sau poate recurge la diferite proceduri dermatologice, precum peelingul  chimic, dermabraziunea sau laserterapia.

Leziunile se pot întinde pe o perioadă de câteva luni de zile. În situaţiile în care apare o rezistenţă la tratament, pot fi utilizate cosmetice ce camuflează leziunile pigmentate de la nivelul feţei. ,,În majoritatea cazurilor  de “mască gravidică“, petele se remit spontan la câteva luni de la naştere. Melasma se remite după stoparea factorului declanşator în cazul medicamentelor antiepileptice,  a contraceptivelor orale şi după tratarea dezechilibrelor hormonale.

Pentru prevenire, vara se recomandă evitarea expunerii la soare, folosirea  unor  creme cu factor de protecţie  ridicat împotriva radiaţiilor UVA şi UVB şi purtarea unor pălării cu boruri largi’’, precizează medicul dermatolog Proca Ancuţa.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”