Mătreaţa, cauzată de lipsa de igienă? Descoperă 3 mituri false!

Dr. Constantin-Venerus Popa, medic primar dermatolog, ne spune care este realitatea, oferind totodată informaţii despre mătreaţă şi cum o putem înlătura.
  • Publicat:
Mătreaţa, cauzată de lipsa de igienă? Descoperă 3 mituri false!

Mătreaţa este o afecţiune a pielii capului caracterizată prin descuamarea excesivă a scalpului, iritaţie şi o puternică senzaţie de mâncărime.

Fiind problema numărul 1 în îngrijirea părului, mătreaţa este un subiect în jurul căruia s-au format numeroase mituri.

Pornind de la cele mai răspândite, Dr. Constantin-Venerus Popa, medic primar dermatolog, ne spune care este realitatea, oferind totodată informaţii despre mătreaţă şi cum o putem înlătura.

Mătreaţa este cauzată de lipsa de igienă a scalpului

Dr. Constantin-Venerus Popa: „Mătreaţa este cauzată de Malassezia, o ciupercă de dimensiuni microscopice, care trăieşte în mod normal pe pielea capului. Din cauza stresulului, a mediului înconjurător şi odată cu compromiterea barierei de protecţie a scalpului, ciuperca Malassezia se răspândeşte pe suprafaţa scalpului, cauzând o descuamare anormală a celulelor pielii.”

În urma cercetărilor, s-a descoperit că acest tip de ciupercă se regăseşte pe scalpul sănătos al majorităţii adulţilor. Prezenţa mătreţii este semnul unui scalp sensibil la factorii externi care se reînnoieste mai des decât este necesar. Printre factorii care favorizează apariţia mătreţii menţionăm transpiraţia, secreţia ridicată de sebum, fluctuaţiile hormonale, stresul, radiaţiile UV, spălarea neregulată, dieta şi poluarea.

Mătreaţa poate fi îndepărtată prin spălarea frecventă a părului

Dr. Constantin-Venerus Popa: „Ciuperca ce cauzează mătreaţa nu va fi definitiv înlăturată prin spălarea frecventă a părului cu un şampon obişnuit. Acesta trebuie spălat în funcţie de tipul de păr şi de stilul de viaţă. Important este să se utilizeze un şampon antimătreaţă adecvat care să întărească bariera naturală de protecţie a scalpului.”

Aşadar, prin folosirea constantă a unui şampon antimătreaţă specializat, potrivit nevoilor scalpului şi ale părului, poate fi îndepartată eficient mătreaţa. 

Doar bărbaţii au mătreaţă

FALS! Mătreaţa apare atât la bărbaţi, cât şi la femei. Există, însă, o diferenţă importantă: scalpul bărbaţilor este mai predispus apariţiei mătreţii decât cel al femeilor. Pielea unui bărbat are un plus de 20% în grosime decât cea a unei femei şi are un conţinut ridicat de colagen şi elastină. În schimb, bărbaţii au glande sebacee mai active, ce determină o secreţie mai abundentă de sebum, care stimulează apariţia mătreţii. Tocmai de aceea este deosebit de important să folosim şampoane dedicate.

Sursa: clearhaircare.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”