Îngrijirea părului în funcţie de tipul de păr

Ce te faci când ai părul subţire, fin şi cade adesea? Am întrebat un medic dermatolog cum ar trebui îngrijit corect părul şi care sunt, pe scurt, cauzele căderii lui.
  • Publicat:
Îngrijirea părului în funcţie de tipul de păr

Niciodată nu m-am mândrit cu podoaba mea capilară. Consider că am alte atuuri fizice, însă părul nu a fost niciodată printre ele.

Mi-am dorit întotdeauna să am părul lung, şi-am visat să am cosiţe ca ale Cosânzenei. Dar nu mi l-am putut lăsa niciodată.

Am fost “binecuvântată” cu un păr fragil, fin, subţire, care mai şi cade destul de des.

De mică părul meu a avut tendinţa de a se îngrăşa repede şi a cădea uşor. Nu a fost niciodată rar – deşi aşa ai zice la prima vedere. Firul meu este foarte subţire şi are toate “calităţile” părului fin. După prima sarcină am trecut printr-o cădere masivă a podoabei capilare.

Am înţeles că din cauza hormonilor luaţi în timpul sarcinii. Apoi am observat alte valuri de căderi masive în perioadele foarte stresante. Am trecut, de-atunci  încoace, pe la dermatologi, endocrinologi sau psihologi. Tocmai pentru că am încercat să analizez pe toate părţile căderea părului meu fragil.

Am înghiţit suplimente speciale împotriva căderii părului, am folosit aproape toate brandurile existente de şampoane ce ţintesc această problemă, am folosit loţiuni cu estrogen aduse de peste mări, fiole cu tot felul de molecule patentate împotriva calviţiei şi… pastile antistres.

Ce am înţeles? Că da, nivelul de stres are legătură numărul firelor de păr care îţi cad. Dar şi lipsa fierului, dezechilibrele hormonale sau folosirea produselor de styling nepotrivite sau în exces.

Pentru că am vrut să aflu direct de la sursă cum vede un dermatolog îngrijirea corectă a părului, dar şi să sintetizeze cauzele căderii părului, am stat de vorbă cu Ioana Silvia Simian, medic dermatolog la Spitalul Victor Babeş şi colaborator Avon.

Cum îţi îngrijeşti corect părul

Părul uscat trebuie spălat o dată pe săptămâna; se preferă şampoanele bogate în balsam. Acestea conţin totodată detergenţi cationici care previn încarcarea electrostatică a firului de păr, mai ales a celui deteriorat în urma tratamentelor cosmetice (vopsire, permanentare). Nu aplicaţi o cantitate mare de şampon, reziduurile rămase pot usca părul.  Atenţie cu apa clorinată din piscine care e foarte agresivaăcu părul uscat. Spălaţi sau măcar clătiţi părul imediat ce aţi ieşit din piscină.

Puteţi aplica apoi un balsam sau mască de păr bogată în proteine (colagen, placentă, keratină). Rolul acestor proteine este de a umple  umple “golurile” din firul de păr şi a-l hidrata. Nu e importantă sursa de proteine, ci greutatea ei, cu cât mai mică, cu atât e mai capabilă să pătrundă în firul de păr. Lăsaţi-le să acţioneze circa 30 minute pentru a-şi îndeplini rolul de umplere.

Părul gras se spală de câte ori este necesar. Nu răriţi spălatul, nu veţi reduce astfel secreţia de sebum, iar părul va arăta urât. Aplicaţi şamponul  începând de la nivelul scalpului spre vârfuri, pentru a ţinti sursa de sebum. Lăsaţi spuma formată de şampon să acţioneze pe scalp circa 5 minute.  Nu aplicaţi şampoane cu formula 2 în 1.

Părul normal nu necesită o atenţie specială. În schimb, pentru a evita deteriorarea lui, la fel ca şi în cazul celorlate tipuri de păr, e obligatoriu să ţineţi cont de următoarele:

  • Clătiţi părul punând jetul de apă în direcţia rădăcină-vârf şi evitaţi manipularea lui cu mâna.
  • Evitaţi pe cât se poate uscătorul de păr. Dacă optaţi pentru acesta, folosiţi-l după ce aţi îndepărtat excesul de apă cu un prosop (părul să fie cât mai uscat) şi optaţi pentru o temperatură joasă.
  • Limitaţi pieptănarea părului mai ales dacă acesta este ud pentru e evita ruperea lui; pe vremuri se credea că trecerea de nenumărate ori a pieptănului  prin păr îi face bine; complet neadevărat, e doar un mit.
  • Evitaţi produsele de styling cu remanenţa crescută pe păr, pentru că îl agresează.

Află aici câteva dintre cele mai frecvente cauze de cădere a părului la femei, la vârsta adultă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân