Greşelile pe care le fac persoanele cu pielea sensibilă

Mai e puţin şi vine primăvară, iar pentru pentru cei cu pielea sensibilă se apropie perioada care le dă bătăi de cap. Pielea îşi pierde proprietăţile de apărare şi toţi agenţii din mediu ajung la terminaţiile nervoase.
  • Publicat:
Greşelile pe care le fac persoanele cu pielea sensibilă

Mai e puţin şi vine primăvară, iar pentru pentru cei cu pielea sensibilă se apropie perioada care le dă bătăi de cap. Pielea îşi pierde proprietăţile de apărare şi toţi agenţii din mediu ajung la terminaţiile nervoase.

Rezultă mâncărime, durere, inflamaţie. Mai mult,  igienă zilnică poate să agraveze toate aceste simptome. Până la 40% dintre oameni au pielea sensibilă sau atopică. Asta înseamnă, de fapt, un defect genetic, care se poate manifest, de-a lungul vieţii, doar prin uscăciune exagerată a tegumentelor. Dar poate avea drept expresie şi alergii sau unele boli auto-imune.

Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: „Celulele pielii sunt asemenea unei ţigle, la pielea atopicului există nişte spaţii care permit alergenilor să pătrundă direct la fibra nevoasă.”

Şi nu doar alergenilor, ci şi particulelor din aer cu poluanţi. Şi cosmeticele nepotrivite irită direct chiar terminaţia nervoasă. Aşa apar disconfortul şi durerea. Mulţi dintre pacienţi cred că spălarea cu apă calmează.

Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: „Prin spălare îndepărtăm apa, detaşăm şi mai tare acea coeziune a celulelor pielii şi ajutăm să pătrundă factori din mediu.”

Apă se evaporă şi acccentueaza uscăciunea.

Andreea Merticariu, medic specialist dermatolog: „Pielea atopicului e specială, cu particularităţi care permit mai uşor ataşarea agenţilor infecţioşi. Atopicul are la nivel cutanat un răspuns imun alterat.”

Rezultă un disconfort greu de suportat. În acest anotimp, vântul şi încălzirea centrală din locuinţă pun pielea în suferinţă. Iar orice viroză respiratorie, însoţită de febra, accentueză starea.

Pe scurt, acest tip de piele are nevoie de propria reţetă. Produsele de curăţare trebuie să integreze ulei şi ceramide, că să nu provoace daune adiacente.

Pielea sensibilă poate fi ajutată şi cu ajutorul cremelor care conţin uree. Aceasta e un produs sintetizat de ficat, ca etapă finală a scindării proteinelor din hrană. Ureea se elimină ulterior prin urină şi e un marker al funcţionării rinichilor.

Într-un procent de 0,03%, acest produs al organismului uman este excretat prin piele. De aici a apărut ideea că un compus de excreţie poate să ajute pielea sensibilă, mai ales primvăra şi toamna. Iată explicaţia: „Ea e responsabilă de menţinerea apei în piele, iar apa împreună cu lipidele formează integritatea învelişului cutanat.”,  explică Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog.

(Sursa: stirileprotv)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”