Dependenţa de operaţiile estetice

Deşi rolul chirurgiei plastice şi reparatorii este, în primul rând, cel de reconstrucţie şi redare a funcţionalităţii unor organe şi, în al doilea rând, cel de îmbunătăţire a aspectului fizic al unei persoane, dorinţa de a arăta mai bine se poate transforma în obsesie, iar rezultatele sunt departe de a fi plăcute la vedere.
  • Publicat:
Dependenţa de operaţiile estetice

Deşi rolul chirurgiei plastice şi reparatorii este, în primul rând, cel de reconstrucţie şi redare a funcţionalităţii unor organe şi, în al doilea rând, cel de îmbunătăţire a aspectului fizic al unei persoane, dorinţa de a arăta mai bine se poate transforma în obsesie, iar rezultatele sunt departe de a fi plăcute la vedere.

Intervenţiile excesive care depăşesc echilibrul şi armonia rezultatului estetic trebuie limitate deoarece nu îşi au rostul. Diferenţa dintre necesitate şi capriciu o face cunoaşterea şi respectarea graniţelor între frumuseţe şi monstruozitate. Frumuseţea fizică este percepută diferit de fiecare dintre noi, neexistând frumuseţe perfectă.

Chirurgia estetică trebuie să aibă limite

Evoluţia şi dezvoltarea continuă a chirurgiei plastice/ estetice se datorează, pe de o parte, numărului mare de cereri din partea publicului larg şi, pe de altă parte, progresului tehnologic. În unele cazuri, metodele de exploatare a acestor noi tehnologii, au condus, din cauza agresivităţii de aplicare, la dezavantaje majore. Astfel, impunerea unor limite se dovedeşte a fi mai mult decât necesară.

Nu o dată excesul pacienţiilor şi îngăduiţa medicilor a dus la schimbări totale ale infăţişării, vezi cazuri extrem de mediatizate, precum: Cher, Mickey Rourke, Kenny Rogers, Lara Flynn Boyle, Nicki Minaj, etc.

“În medicină limitele sunt legate de morală şi etică. Echilibrul între profesionalism, etică, deontologie, tehnologie, conştiinţă medicală, morală, cultură socială, legislaţie şi drepturile pacientului este cu atât mai fragil şi complex cu cât avansarea ştiinţifică în zilele noastre are un ritm fulminant, iar cererea din partea pacienţilor se întinde pe o paletă foarte largă de proceduri”, explică chirurgul estetician Vangelis Vasalos, specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.

Aprecierea celor din jur poate duce la dependenţă

De multe ori, chirurgul estetician se confruntă cu cereri uneori nerealiste, alteori excesive. În medicina estetică un rezultat frumos este întotdeauna apreciat de cei din jur, dar această apreciere poate produce dorinţe excesive ce duc la dependenţă.
Dependenţa nu este neapărat dată de intervenţia în sine, cât de reacţia celor din jur. Astfel, dorinţa pacientului de îmbunătăţire continuă ajunge să oscileze între necesitate şi capriciu.

Traumatismele, malformaţiile, mutilările – acestea sunt motivaţiile reale ce impun intervenţii chirurgicale!

Procesele naturale de îmbătrânire, fluctuaţiile în greutate, sarcina şi alăptarea, sunt, la rândul lor, motivaţii comune ce pot stabili necesitatea intervenţiei chirurgicale.

Însă întoarcerea ceasului cu 60 de ani în urmă şi tinereţea fără bătrâneţe este o iluzie. Morala şi etica rămân singurele soluţii pe care chirurgia estetică le poate invoca în cazul cererilor absurde. Pacienţii trebuie descurajaţi atunci când solicită astfel de intervenţii.
Limita fină dintre ideal şi hidos trebuie respectată de către medic prin arta chirurgiei estetice, fără să sfideze miracolul creaţiei sau naturaleţea şi şarmul specific, ci doar să accentueze posibilitatea întineririi”, susţine chirurgul estetician Vangelis Vasalos.

Fie că apelaţi la chirurgia estetică pentru a rezolva o problemă de sănătate sau fie pur şi simplu doriţi o îmbunătăţire a aspectului fizic, asiguraţi-vă că apelaţi la un chirurg estetician certificat pentru oricare din procedurile pe care le doriţi şi fiţi realişti în privinţa rezultatelor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”