Cum scăpăm de porii dilataţi?

Porii dilataţi ne dau bătăi de cap în orice anotimp, dar în cel călduros devin o adevărată corvoadă. Dermatologul Viviana Ioradache spune pentru Gândul care sunt metodele la care putem recurge pentru a avea un ten lipsit de probleme.
  • Publicat:
Cum scăpăm de porii dilataţi?

Porii dilataţi ne dau bătăi de cap în orice anotimp, dar în cel călduros devin o adevărată corvoadă. Dermatologul Viviana Ioradache spune pentru Gândul care sunt metodele la care putem recurge pentru a avea un ten lipsit de probleme.

“Pentru a putea trata porii dilataţi trebuie să ştim cauza apariţiei lor, factorii care îi favorizează:

1. Genetic sunt persoane care „moştenesc” glande sebacee mari (acestea produc sebum la suprafaţa pielii);

2. Excesul de tratamente de curăţare – acestea favorizează deschiderea porilor (tratamente cosmetice în care se folosesc aburi, măşti cosmetice termoactive);

3. Sauna sau căldura de afară;

4. Creme prost alese sau farduri ocluzive (care sufocă) sau sunt greşit aplicate (spre exemplu aplicăm fond de ten şi apoi mergem la sport);

5. Exces de ultraviolete (soare, solar) care macină tot ţesutul elastic,” spune dermatologul Viviana Iordache.

Tratamentul este unul de durată şi cunoaşte mai multe etape. “Dacă porii s-au deschis pe teren seboreic – piele uleioasă sau care se îngraşă uşor – corectăm şi excesul de sebum. Dacă avem un pacient care are şi cuperoză (rozacee), schimbăm cu totul cosmeticele folosite anterior.

Din experienţa mea, tratamentul care ajută la închiderea porilor este radiofrecvenţa ablativă. De altfel, este şi unul din cele mai sigure.

Cu ajutorul radiofrecventei ablative, energia este trimisă prin micropori în straturile profunde ale pielii şi stimulează puternic regenerarea colagenului. Acesta se strange şi înlocuieşte, inclusiv, din ţesutul elastic. Strânge gâtul glandei sebacee şi închide porii, ameliorează, dacă este cazul, cicatricile lăsate de acnee, dă pielii un tonus bun şi un aspect proaspăt”, subliniază dermatologul Viviana Iordache.

Avantajele metodei: eficienţă, lipsă de fotosensibilizare (spre deosebire de laser scade riscul de pătare), lipsa de cicatrici (spre deosebire de peelingurile chimice, cojiţele sunt foarte fine), se poate folosi pe toate tipurile de piele, individualizând parametrii de lucru.

Dezavantaje: durata mare de tratament  Deşi se fac câteva şedinte lunare, rezultatele finale vin după şase sau patru luni de la procedură.

“În anumite situaţii, atunci când ne confruntăm cu pori mari şi cicatrici profunde, persoane în vârstă sau vegetariene, paciente cu probleme hormonale, e necesar să combinăm radiofrecvenţa ablativă cu alte metode : injectari cu acid hialuronic sau PRP (tehnica Dracula, vampir)”,precizează dermatologul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân