Cum procedează un chirurg plastician când pacienta solicită o intervenţie chirurgicală de care nu are nevoie

Multe dintre femei îşi doresc să aibă buzele senzuale ale Angelinei Jolie ori nasul perfect a lui Megan Fox, iar procedurile pot fi făcute pentru a îmbunătăţi aceste trăsături, nu pentru a crea o copie fidelă.
  • Publicat:
Cum procedează un chirurg plastician când pacienta solicită o intervenţie chirurgicală de care nu are nevoie

Inevitabil, suntem influenţaţi de oamenii pe care îi vedem zilnic la televizor ori în presă, de celebrităţile apreciate în întreaga lume nu doar pentru talentul lor, dar şi pentru frumuseţe, eleganţă, iar acest lucru ne face să ne dorim să avem ceva din ceea ce au ei. Mai mult decât atât, noile tehnologii ne permit să urmărim aceste celebrităţi în numeroase momente ale vieţii lor pe reţelele de socializare, lucru ce poate duce uneori la crearea unor obiceiuri dăunătoare.


Mai ales tinerii obişnuiesc să se compare cu aceste personalităţi şi să-şi dezvolte complexe care de fapt nu ar trebui să existe.

A fi diferiţi este un atu pe care ar trebui să învăţăm să îl folosim

„Cel mai dificil aspect pentru un medic plastician este să explice unei paciente că o intervenţie nu are scopul de a copia o altă persoană ori o celebritate, ci pentru a ajuta la realizarea unei schimbări pozitive în concordanţă cu fizionomia şi nevoile fiecăruia în parte”, spune dr. Ion Zegrea, medic primar Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă la Clinica Elysium.

Multe dintre femei îşi doresc să aibă buzele senzuale ale Angelinei Jolie ori nasul perfect a lui Megan Fox, iar procedurile pot fi făcute pentru a îmbunătăţi aceste trăsături, nu pentru a crea o copie fidelă.

„Trebuie să recunosc că mi s-a întâmplat, acum câţiva ani, să am o pacientă foarte hotărâtă să se transforme în vedeta sa preferată. Era vorba despre schimbarea aproape completă a trăsăturilor feţei şi o abdominoplastie ce nu era necesară. Am sfătuit-o să lăsăm deoparte pozele muzei sale şi am încercat să înţeleg ce îşi doreşte ea de fapt şi, mai ales, de ce. Dorinţa mea este ca pacientele mele să se simtă bine în pielea lor, să facă schimbări care să le pună în evidenţă trăsăturile sau care să îndepărteze mici defecte, iar la sfârşit, să se simtă încrezătoare.

În cele din urmă, a trebuit să o refuz, i-am recomandat doar injectarea buzelor cu acid hialuronic, pentru că îşi dorea buze mai mari, iar rezultatul a părut să o încânte”, adaugă medicul.

Liposucţia nu este o metodă de slăbire! 

„Un alt lucru cu care eu şi colegii mei, medici plasticieni, ne confruntăm, este confuzia legată de liposucţie, văzută ca o metodă de slăbire. Aceasta tratează zonele cu grăsime în exces de la nivelul abdomenului, şoldurilor, coapselor, însă vorbim de acea grăsime care nu poate fi îndepărtată printr-o dietă echilibrată şi prin sport, nu este o metodă de slăbire, aşa cum crede majoritatea lumii”, spune dr. Zegrea. 

Discuţia prealabilă cu medicul, esenţială

Se mai poate întâmpla ca o persoană să nu poată suporta din punctul de vedere al sănătăţii o operaţie, să nu poată fi pusă sub anestezie, de exemplu, dar aici oamenii sunt destul de conştiincioşi. Odată ce se confruntă cu o problemă, sunt conştienţi de interdicţiile pe care le au. Acest caz este mai rar întâlnit. Dacă există astfel de situaţii, este recomandată o discuţie calmă cu pacientul.

Niciun chirurg plastician nu îşi doreşte să facă o operaţie care ar aduce insatisfacţie, disconfort ori chiar complexe pe viitor. 

„Am observat în ultimii ani o creştere a gradului de informare, însă cu toate aceste surse deficitare din mediul online, este cel mai bine să existe o consultaţie cu medicul plastician în care să se discute despre schimbările dorite”, spune medicul plastician.

Aceasta ar fi, în mod cert, o discuţie clară, în care medicul poate vorbi strict despre situaţia pacientului şi mai puţin în teorie, dar cel mai important, poate să informeze pacienta ori pacientul dacă este sau nu candidatul potrivit pentru o intervenţie de natură estetică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân