Ce trebuie să ştim atunci când ne alegem şamponul

Înainte de a ne alege şamponul potrivit pentru nevoile părului nostru, trebuie să cunoaştem câteva lucruri esenţiale.
  • Publicat:
Ce trebuie să ştim atunci când ne alegem şamponul

Ştim cum toţii cât de important este părul nu doar pentru femei, cât şi pentru bărbaţi şi ce aport poate aduce într-o ţinută un păr frumos, sănătos, fin şi strălucitor.

Există nenumărate reguli de îngrijire de care ar trebui să ţinem cont dacă ne dorim un păr frumos, iar una dintre cele mai importante este să ştim să alegem şamponul potrivit.

Înainte de a ne alege şamponul potrivit pentru nevoile părului nostru, trebuie să cunoaştem câteva lucruri esenţiale.

Ioana Handabut, specialist Profihairshop, ne spune care sunt acestea:

Tipul scalpului

Este foarte important să-i oferim cea mai bună îngrijire scalpului. Acesta poate fi: gras, uscat, sensibil, normal. De aceea, pentru cele mai bune rezultate, trebuie să avem în vedere şi acest aspect. Un scalp sănătos înseamnă un păr sănătos!

Tipul părului

Este extrem de util să identificăm corect tipul părului nostru, întrucât folosirea inadecvată a unui şampon incompatibil cu tipul nostru de păr poate cauza apariţia mătreţii, inflamarea scalpului, îngrăşarea sau uscarea firului de păr. Specialiştii spun că există 5 tipuri de păr: rar şi subţire, gras, uscat, cu fir gros şi aspru şi păr normal.

Astfel, în funcţie de tipul de păr pe care îl identificăm, cel mai important lucru atunci când ne alegem şamponul nu este brandul, ci ingredientele pe care acesta le deţine, necesare hrănirii podoabei capilare.

Ingrediente de bază pentru fiecare tip de păr
 

„Pentru părul rar şi subţire recomand produsele care conţin substanţe complexe de colagen şi substanţe ce întăresc structura firului de păr. O componentă fundamentală a părului, dar şi o proteină specială este cheratina. Aceasta are caracteristici speciale, care asigură rezistenţa şi elasticitatea firului de păr”, adaugă specialistul.

Astfel, pentru un păr mai puternic, mai des şi mai voluminos, asigură-te că îi oferi din belşug părului tău această proteină! 

Lista ingredientelor de pe eticheta samponului pentru păr gras trebuie să fie cât mai scurtă, pentru a nu supraîncărca părul. Ingredientele de bază pentru un astfel de păr, care curăţă scalpul şi ţin sub control excesul de sebum, sunt: urzica, argila verde, muşeţelul şi uleiul de lămâie. 

Podoaba capilară uscată, care nu are nicio formă şi este greu de aranjat, poate fi tratată cu ajutorul unui şampon care să conţină ingrediente hidratante. Câteva dintre aceste ingrediente minune sunt: uleiul natural de migdale, de cocos, jojoba sau de argan. Acestea îţi vor hrăni firul de păr şi îl vor ajuta să îşi refacă structura.

Textura părului

Majoritatea sampoanelor au specificaţii pentru păr creţ, pentru păr drept, pentru păr normal etc. pe ambalaj. Este important să ţinem cont de acest aspect, pentru că fiecare şampon are o combinaţie de ingrediente destinate fiecărui tip de păr.

Frecvenţa spălării părului

Unele şampoane au specificat pe ambalaj cam cât de des trebuie spălat părul cu acel produs. Astfel, dacă eşti o persoană care îşi spălă părul o dată la 3 zile, produsele care au specificat pe ambalaj „daily use” s-ar putea să nu se ridice la nivelul aşteptărilor tale. Părul se spală după necesitate. Se masează uşor pentru a evita excesul de sebum, se clăteşte bine şi apoi se aplică balsamul sau masca pe vârfuri.

Nevoile şi aşteptările tale

Un produs trebuie ales în funcţie de nevoia pe care o resimţim şi în funcţie de ce vrem să obţinem. Dacă avem părul gras şi folosim un şampon pentru păr uscat, evident că acest produs nu va satisface aşteptările şi nevoile tale şi rişti să te pricopseşti şi cu alte efecte negative precum mătreaţa.

După identificarea acestor 5 pasi esenţiali, următorul pas este să găseşti şamponul care să satisfacă nevoile părului tău.

În cazul în care te confrunţi cu mai multe probleme simultan, ţine cont că trebuie să tratezi problemele pe rând, în ordinea priorităţilor. Dacă, de exemplu, ai probleme cu scalpul şi ai şi părul uscat, preferabil este să începi prin tratarea scalpului, după care poţi achiziţiona un şampon împotriva părului uscat. Nu uita: un scalp sănătos înseamnă un păr frumos!

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
TOP 10 greşeli de machiaj
TOP 10 greşeli de machiaj
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”