Ce ne face să arătăm mai bătrâne decât suntem?

Vrei sa arati tanara si la… batranete? Oamenii de stiinta au studiat cateva perechi de gemeni, aspectul pielii, tabieturile si stilul de viata si au reusit sa traga cateva concluzii. Putine kilograme in plus, evitarea soarelui, fumatului si alcoolului fac dintr-o femeie de 40 de ani sa arate in floarea varstei!
  • Publicat:
Ce ne face să arătăm mai bătrâne decât suntem?

Vrei sa arati tanara si la… batranete?

Oamenii de stiinta au studiat cateva perechi de gemeni, aspectul pielii, tabieturile si stilul de viata si au reusit sa traga cateva concluzii.

Putine kilograme in plus, evitarea soarelui, fumatului si alcoolului fac dintr-o femeie de 40 de ani sa arate in floarea varstei!

Prima concluzie la care au ajuns specialistii este ca „dupa o anumita varsta, femeile trebuie sa aleaga intre corp si fata”.

Altfel spus, cu cateva kilograme in plus, o femeie matura poate arata mai tanara decat este la fata, chiar daca nu este foarte multumita de formele trupului.

In schimb, daca se supune constant dietelor pentru slabit, va arata excelent in costum de baie insa pe fata pielea ei va atarna si in final va arata mai batrana decat este. Un strat in plus de grasime la nivelul fetei netezeste ridurile si confera pielii un aspect neted.

Pentru femeile tinere in schimb, lucrurile stau exact pe dos. Cateva kilograme in plus acumulate inainte de 40 de ani gonesc de pe chip trasaturile tineresti, pentru ca rotunjesc maxilarele (ceea ce confera un aspect batranesc) si in general liniile fetei sunt mai grosolane.

Un alt factor care influenteaza aspectul unei femei este durata de timp in care s-a expus tratamentelor contraceptive. Cu cat a luat mai mult timp pilule contraceptive sau a urmat terapie de substitutie hormonala, cu atat mai multe sanse sunt sa arate mai tanara.

Asta deoarece estrogenul creste retentia de apa la nivelul pielii, aceasta fiind mai hidratata si mai stralucitoare. Fara nici o indoiala, estrogenul imbunatateste elasticitatea pielii si o face sa arate mai supla.

Alta categorie de medicamente, alte efecte. Antidepresivele de aceasta data sunt asociate cu un aspect imbatranit. Daca persoanelor depresive nu le ajunge aspectul trist al fetei, pot sa urmeze un tratament indelungat cu antidepresive: vor arata mult peste varsta reala din buletin. De ce? Pentru ca acestea contin niste substante care slabesc musculatura din jurul ochilor, efectul final fiind o piele lasata.

Alcoolul. Dupa cum bine stim, in cantitati mari, alcoolul duce la imbatranirea prematura. Totusi, in cantitati moderate alcoolul nu strica, ba mai mult, intinereste. Vinul rosu este bogat in resveratrol, substanta care intarzie procesul de imbatranire, iar berea previne osteoporoza. Cu masura, deci!

Mai este nevoie sa amintim de tigari? Femeile care fumeaza au mai multe riduri si mai adanci, au tenul mai intunecat, elasticitatea pielii mai scazuta, tonus scazut… mai continuam? Oamenii de stiinta spun ca pentru fiecare 10 ani de fumat „castigam” 2,5 ani pe chip. Merita?

Dupa ce au trecut pe la tribunal cu partenerul de viata si au plecat apoi pe drumuri separate, femeile nu mai au un aspect chiar proaspat. Divortul imbatraneste chipul unei femei cu circa 2 ani, comparativ cu femeile maritate sau singure.

Asta din pricina stresului si a depresiilor la care sunt expuse. Iar daca in toata schema se mai interpune si un tratament la medicul psihiatru, cu antidepresive, iti recomandam sa mai citesti o data randurile de mai sus. In mod absolut inexplicabil, vaduvele arata cu 2 ani mai tinere decat „fericitele” singure sau maritate. Nu, nu sugeram nimic!

Soare, mare si nisip. Scenariul perfect pentru vacanta de vis si… batranete prematura! Daca renuntam la soare si ramanem doar cu mare si nisip, suntem si noi de acord cu decorul.

Soarele iese din scenariu pentru ca imbatraneste pielea, ii reduce elasticitatea, ba mai mult creste riscul de cancer de piele. Daca nu folosesti creme cu ecran protector, vei incepe in scurt timp sa te tot plangi din cauza ridurilor!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”