Cât ar trebui să dureze duşul iarna!

Vă simţiţi pielea uscată? Părul nu mai are aceeaşi strălucire? Frigul şi lipsa umidităţii pot fi cauze ale problemelor estetice, însoţite uneori de un disconfort suplimentar: mâncărimi, senzaţia că pielea ţine.
  • Publicat:
Cât ar trebui să dureze duşul iarna!

Vă simţiţi pielea uscată? Părul nu mai are aceeaşi strălucire? De vină ar putea fi vremea de afară. Frigul şi lipsa umidităţii pot fi cauze ale problemelor estetice, însoţite uneori de un disconfort suplimentar: mâncărimi, senzaţia că pielea ţine. In plus, acestea se agravează o dată cu trecerea timpului.

Motivul este unul simplu, explicat de dermatologul american Stephanie Savory, asistent la catedra de dermatologie de la UT Southwestern din Texas. ”Pe măsură ce îmbătrânim, glandele sebacee din pielea noastră nu mai pot ţine pasul cu vremea potrivnică de afară. Aşa că uscăciunea pielii se instalează mult mai repede decât în tinereţe” spune specialistul american.

”În plus, în zilele uscate de iarnă, fără umiditate optimă, pielea se deshidratează. La aceasta contribuie şi căldura uscată din spaţiul în care locuim şi ne desfăşurăm activitatea” adaugă dr. Stephanie Savory. În aceste condiţii, specialistul are câteva recomandări pentru a ne păstra pielea în stare optimă.

1. Duşurile călduţe şi scurte. Acestea sunt de preferat băilor lungi şi fierbinţi care contribuie la uscăciune a pielii. Astfel, duşurile nu trebuie să fie mai lungi de 10 minute iar, produsele de igienă ar trebuie să fie hidratante.

2. Hidratarea e obligatorie. La două, trei minute după duş, ar trebui să aplicaţi pe tot corpul o cremă hidratantă, dacă se poate fără parfum. Pelicula de produs ar trebuie să împiedice evaporarea apei din ţesuturi. De asemenea, un umidificator în camerele încălzite ar putea contribui la menţinerea nivelului optim de apă în piele.

3. Folosiţi un balsam leave-in pentru scalp şi păr. La ora actuală, există produse cosmetice care nu trebuie clătite după aplicare. Acestea sunt ideale mai ales dacă iarna, scalpul se usucă şi vă confruntaţi cu exfolieri neplăcute ale pielii capului. Dacă nu este vorba despre mătreaţă sau psoriazis, folosiţi un produs leave-in de câteva ori pe săptămână. Dacă starea scalpului nu se ameliorează, mergeţi la dermatolog!

4. Folosiţi creme cu factor de protecţie! Acesta este un obicei sănătos chiar şi în zilele cu nor şi ceaţă, pentru a păstra textura optimă pielii şi pentru a-i preveni îngroşarea. Soarele de iarnă nu iartă pielea, iar semnele expunerii la ultraviolete sunt ridurile premature. În plus, utilizarea produselor cu SPF de minimum 30 contribuie la scăderea riscului de cancer cutanat. Orice pată, rană care supurează sau aluniţă care-şi modifică culoarea şi dimensiunile trebuie evaluate de dermatolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”