Băile, o adevărată sursă de relaxare şi de bine

Băile înfrumuseţează pielea, destind muşchii şi drenează toxinele. În plus, băile de permit să profităm din plin de efectele binefăcătoare ale ingredientelor naturale. Temperatura este elementul esenţial pentru o baie reuşit
  • Publicat:
Băile, o adevărată sursă de relaxare şi de bine

Băile înfrumuseţează pielea, destind muşchii şi drenează toxinele. În plus, băile ne permit să profităm din plin de efectele binefăcătoare ale ingredientelor naturale. Temperatura este elementul esenţial pentru o baie reuşită.

Începând de la 34°C, porii din piele se dilată suficient pentru a se impregna cu toate binefacerile ingredientelor naturale adăugate. Dacă apa vi se pare prea rece, trebuie să ştiţi, totuşi, că se recomandă a nu se depăşi 38°C, mai ales dacă aveţi probleme legate de inimă şi de circulaţia sangvină. Temperatura ideală se află aşadar între 34°C şi 38°C; potriviţi-o în funcţie de sensibilitatea proprie şi de anotimp.

Încă un sfat important: nu staţi cu orele în apă, 20-30 de minute sunt întru totul de ajuns pentru a profita de toate avantajele unei băi revigorante. Apa prea caldă, care dilatează excesiv vasele de circulaţie, are un efect nefast asupra circulaţiei. Nu staţi prea mult timp în baie, durata ideală fiind cuprinsă între 15 şi 20 de minute.

Iată câteva reţete care vă ajută să vă curăţaţi trupul atât în interior, cât şi în exterior!

Baie cu argilă

Adăugaţi illit sau montmorillonit verde pentru destinderea muşchilor, caolin pentru a netezi pielea, argilă roşie sau galbenă pentru stimularea circulaţiei sângelui. Argila mărunţită, mai puţin rafinată  decât pulberea, este la fel de bună. Este recomandat să puneţi argila, pulbere sau granule, într-o mănuşă de baie sau într-un săculeţ de bumbac, ca să evitaţi înfundarea ţevilor de scurgere.

Baie relaxantă şi drenantă

Înainte de baie, fricţionaţi-vă bine cu o mănuşă aspră pentru a înlătura celulele moarte ale pielii. Apoi, umpleţi un săculeţ cu 3 linguri de montmorillonit verde şi cu 2 linguri de caolin, adăugaţi direct în apă o mână de sare de mare grunjoasă, apoi dizolvaţi într-un pahar cu lapte o lingură de spirulină pulbere (algă marină verde-albăstruie) şi 15 picături de ulei de lavandă, 10 picături de lămâie şi tot atâtea picături de ulei de rozmarin. Totul este gata şi nu vă rămâne decât să profitaţi de 20 de minute de adevărată plăcere! La sfârşit ştergeţi-vă şi întindeţi-vă într-un loc călduros câteva clipe, pentru ca principiile active să-şi continue acţiunea.

Bine de ştiut

Pentru ca uleiurile esenţiale să se împrăştie în apă, trebuie diluate într-o bază pentru baie sau lapte (proaspăt sau praf).

Baie pentru o piele frumoasă

Procedaţi ca mai înainte, amestecând 2 linguri de caolin şi tot atâtea de argilă roşie la care adăugaţi câte 10 picături de ulei esenţial de lavandă, de palmarosa (de muşcată roz sau de lemn de trandafir) şi de ylang-ylang. Argilele şi uleiurile esenţiale acţionează împreună pentru a netezi şi a regenera pielea.

Baie parfumată ca odinioară

Amestecaţi 100 g de bicarbonat, 200 g de amidon de grâu (se găseşte în farmacii) şi 80 g de ulei de migdale dulci sau de măsline pentru a obţine o pastă omogenă; adăugaţi 8 picături de esenţă de trandafir sau de ulei esenţial, la alegere. Păstraţi amestecul într-un recipient de sticlă închis ermetic. Diluaţi 4 linguriţe în apa de baie.

Baie cu bicarbonat de sodiu

Dacă vă este dor de spumă şi de parfumuri, există reţete pentru a face mai plăcut acest moment de destindere fără a recurge la cocktailurile chimice costisitoare din comerţ. Pentru a alunga oboseala şi curbaturile, dizolvaţi 2 linguri de bicarbonat de sodiu sub jetul de la robinetul din baie. Chiar înainte de a intra în apă, umpleţi un vas cu lapte (ajută la diluarea uleiurilor în apă), adăugaţi jumătate de linguriţă de ulei de sâmburi de caise, de migdale dulci sau de germeni de grâu şi câte 10 picături din următoarele uleiuri esenţiale: lavandă, rozmarin şi ienupăr. Amestecaţi bine şi turnaţi în apa de baie.

Dizolvat  în apa de baie, bicarbonatul are nenumărate calităţi: înmoaie pielea, destinde muşchii, neutralizează calcarul din apă şi sporeşte puterea de spălare a săpunului. Suficiente motive pentru a vă îndemna să înlocuiţi sărurile şi spumele de baie cu acest praf.

Atenţie!

Nu preparaţi aceste amestec dinainte, dacă doriţi să păstraţi în întregime parfumul şi beneficiile uleiurilor.

Nu faceţi excese! Este inutil să puneţi prea mult bicarbonat în apa de baie. Îi veţi spori poate acţiunea anticalcar, dar şi alcalinitatea şi puterea de spălare, riscând astfel uscarea şi iritarea pielii, mai ales în cazul celei sensibile.

Băile şi masajele conferă o stare de bine şi de relaxare, dincolo de scopul lor terapeutic şi estetic. Iar dacă adăugaţi lămâie, simplă sau în combinaţie cu alte uleiuri, eficienţa lor va fi sporită considerabil. Tonifiere, catifelare, înmuiere – lămâia poate aduce aceste beneficii în îngrijirea corpului!

Baie detoxifiantă

Pentru a stimula ciculaţia sangvină şi a favoriza eliminarea toxinelor, ametecaţi într-un pahar cu lapte 1 linguriţă de ulei de măsline cu 6 picături de ulei esenţial de lămâie, de cedru de Atlas, de ienupăr şi de chiparos. Intraţi în baie, aşteptaţi 10 minute ca să acţioneze uleiurile şi fricţionaţi-vă de jos în jos în sus cu o mănuşă din lufă (burete natural exfoliant). Astfel veţi elimina celulele moarte, veţi activa circulaţia sangvină şi veţi spori efectul esenţelor.

Baie relaxantă

Iată reţetă ideală ca să vă relaxaţi după o zi obositoare. Cufundaţi-vă într-o cadă cu apă nu prea fierbinte, aromatizată cu câte 8 picături de ulei esenţial de lămâie, de mandarină şi de lavandă (diluate într-o bază neutră sau în lapte). Trebuie să ştiţi că uleiurile esenţiale acţionează atât pe cale cutanată , cât şi aeriană. Astfel, parfumurile lor au un efect liniştitor, care mai poate fi exploatat pulverizând în aer acest amestec de uleiuri.

Baie pentru picioare obosite

După o plimbare lungă, o zi de lucru sau de cumpărături, picioarele au fost supuse la grea încercare şi au nevoie de o îngrijire adecvată, deopotrivă descongestionantă şi relaxantă. Puneţi într-un lighean cu apă caldă 4 linguri de argilă roşie, 1 lingură de sare de mare grunjoasă şi 1 linguriţă de ulei de migdale dulci. Lăsaţi să stea până ce se mai răceşte puţin apa, apoi adăugaţi câte 2 picături de ulei esenţial de chiparos şi de mentă, dizolvate în lapte. Înmuiaţi-vă picioarele în această baie odihnitoare circa 20 de minute.

(Sursa: Secretele Buncii – 800 de sfaturi practice)

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân