6 probleme ale pielii după soare şi tratamente pentru fiecare!

Nu îţi reamintesc acum nici cum, nici când ar trebui să te expui, nici cum se (re)aplică loţiunea de protecţie, nici cât de importante sunt protejarea pielii cu o cremă cu SPF, dar şi cea mecanică, prin îmbrăcăminte, pălărie sau umbrelă. Îţi spun doar care sunt problemele cu care te-ai putea confrunta dacă ai ignorat sfaturile specialiştilor cu privire la protecţia pielii faţă de efectele nocive ale soarelui.
  • Publicat:
6 probleme ale pielii după soare şi tratamente pentru fiecare!

Nu îţi reamintesc acum nici cum, nici când ar trebui să te expui, nici cum se (re)aplică loţiunea de protecţie, nici cât de importante sunt protejarea pielii cu o cremă cu SPF, dar şi cea mecanică, prin îmbrăcăminte, pălărie sau umbrelă.

Îţi spun doar care sunt problemele cu care te-ai putea confrunta dacă ai ignorat sfaturile specialiştilor cu privire la protecţia pielii faţă de efectele nocive ale soarelui.

Deshidratarea, îmbătrânirea prematură a pielii şi arsurile solare  sunt problemele pielii cel mai des întâlnite după expunerea la soare.

Deshidratarea pielii

Chiar dacă foloseşti protecţia corespunzătoare, te expui la orele potrivite sau ţii cont de ABC-ul bronzului sănătos, soarele, la fel ca toate tipurile de căldură, usucă pielea. Tenul expus la soare are adesea aspectul pielii uscate, dă senzaţia că te strânge, poate părea aspră, se poate descuama sau pot apărea linii fine sau crăpături.

Remedii

Hidratarea cu peste 2, 3 litri de apă pe zi, folosirea unor creme intens hidratante în rutina zilnică de îngrijire, dar şi a unor produse aftersun cu ingrediente hrănitoare care refac bariera hidrică a pielii sunt cele mai eficiente remedii. Sau, dinaintea expunerii la soare, pentru a preveni uscăciunea pielii poţi lua suplimente cu betacaroten sau colagen care protejează pielea din interior, recomandă specialiştii.  

Arsurile solare

După expunerea fără protecţie, îndelungată sau la ore nepotrivite, pot apărea arsurile solare. Aceste inflamaţii cutanate variază de la o simplă înroşire însoţită de o durere uşoară, până la o durere intensă asociată cu edem, băşici sau febră, frisoane, deshidratare, cefalee, greaţă şi vărsături.

Remedii

Specialiştii recomandă aplicarea unei loţiuni sau creme cu aloe vera sau cu ingrediente calmante şi anti inflamatoare, pastile analgezice (aspirină sau ibuprofen), multă apă pentru hidratare. În cazul în care arsurile sunt puternice, e de preferat să mergi la un medic dermatolog.

Îmbătrânirea pielii

Expunerea prelungită la soare duce, în timp, la îmbătrânirea pielii, pentru că ţesutul elastic al acesteia se deteriorează în prezenţa soarelui. După deteriorarea fibrelor elastice şi de colagen, pielea se ridează şi îşi pierde fermitatea.

Remedii

Dermatologii recomandă expunerea la soare doar în orele dimineţii sau după-amiezei când razele ultraviolete nu sunt atât de puternice, cu o protecţie eficientă.

În perioada expunerii la soare, tenul are nevoie de creme mai onctuoase, hrănitoare, intens hidratante şi cu ingrediente care să poată repara deteriorarea ţesutului elastic şi a fibrelor de colagen.

Este important să ştii că, totuşi, e mai bine să previi, decât să repari. Tratamentele cu laser, cele cu radiofrecvenţă, Intraceuticals pot ajuta la regenerarea pielii, însă tot protecţia eficientă sau o expunere cât mai redusă sunt cheia unei pieli cu aspect tânăr.

Dermatologii susţin în cor că razele UVA şi UVB cresc riscul de melanom şi de cancere cutanate, că agravează afecţiuni precum lupusul eritematos sau vitiligo, că determină apariţia petelor bej-brune (melasma, lentigo), a comedoanelor, a vaselor de sânge dilatate, a keratozelor actinice (o leziune precanceroasă care apare pe pielea expusă la soare), a modificărilor de textură tegumentară cu aspect vălurit pe obraji şi lateralul gâtului (poikilodermie Civatte).

Petele maronii

Leziunile de melasmă sau lentigo sunt semne ale agresiunii solare asociată şi cu alţi factori, spun dermatologii. Melasma e tipică femeilor, o regăsim ca pete maro difuze sau punctate pe pomeţi, frunte sau bărbie. 90% dintre femei o au la vârsta adultă.

Lentiginele sau petele hepatice sunt şi ele rezultatul expunerii la soare, deci nu au nicio legătură cu afectarea ficatului.  Pot fi plane, până în 2 cm, pot avea culori variate de bej, maro şi cresc ca număr pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Au la bază creşterea numărului de celule care produc pigment în aceste zone. În cazul în care sunt mai mari, au margini şi culoarea neregulată  trebuie evaluate şi eventual biopsiate.

Remedii

Pentru melasmă, în general, se folosesc substanţe care împiedică generarea şi acumularea de pigment la nivelul pielii şi duc la refacerea tegumentară. Cele mai bune referinţe le are hidroquinona, dar rezultate bune le au şi acidul azelaic sau tretinoinul, consideră specialiştii.

Efectele pozitive ale tratamentului se observă după şase luni de terapie. Pentru petele hepatice se pot aplica local creme cu hidroquinona sau tretinoin. Există şi varianta tratamentelor laser care distrug celulele producătoare de pigment sau a crioterapiei, a dermabraziunii sau peelingurilor.

Erupţiile cutanate

Acest tip de problem a pielii este mai frecvent întâlnită la femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani. Apare în special la persoanele cu piele sensibilă care stau prea mult la soare. Se manifestă prin bubiţe mici, multe şi roşii, mâncărimea pielii, senzaţie de arsură.

Remedii

Dermatologii recomandă evitarea expunerii la soare şi vizita la medic pentru prescrierea unor produse cu steroizi ce ameliorează aceste probleme ale pielii.

Cancerul de piele

Specialiştii consideră că 90% dintre cazurile de cancer de piele apar din cauza expunerii la radiaţii solare. Acestea pot produce mutaţii la nivelul celulelor pielii ce se pot manifesta printr-o înmulţire haotică şi neîndeplinirea funcţiilor naturale.

Remedii

Observat într-o fază incipientă, acest tip de cancer poate avea o evoluţie favorabilă cu ajutorul tratamentelor oncologice. Este absolut necesar să mergi la medic dacă ai aluniţe cu contur neregulat, cu textură diferită de a cea a pielii, cu o dimensiune mai mare de 6 mm, cu o culoare neomogenă cu zone roşii, roz sau brun şi care îşi schimbă aspectul în timp.

Sau în cazul în care ai o rană care nu se vindecă sau cu o crustă uscată, o excrescenţă cu textură vâscoasă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”