Expune-te inteligent si controlat la soare!

  • Publicat:
Expune-te inteligent si controlat la soare!
Expune-te inteligent si controlat la soare!

Fie ca mergi in vacanta la mare, fie ca ai ales muntele sau pur si simplu ramai acasa vara aceasta, nu exagera cu baile de soare. Medicii atrag atentia asupra folosirii obligatorii a celor mai avansate produse de protectie solara.

In mijlocul isteriei generale starnite de moda trupurilor tuciurii, putini sunt cei care mai tin cont de primejdia expunerii necontrolate la soare. Inainte de a incepe sa visezi cat de bine iti vei asorta ultima achizitie vestimentara cu bronzul intens, tine cont de cateva sfaturi:

Soare, dar cu moderatie

Excesul de soare este principala cauza a aparitiei melanomului, cea mai agresiva forma de cancer al pielii. Pe langa acesta, mai sunt de mentionat arsurile, imbatranirea prematura sau aparitia petelor. Nu te zgarci asadar cu lotiunea fotoprotectore: aplic-o pe piele la fiecare doua ore sau chiar mai des daca transpiri mult si cu cel putin jumatate de ora inainte de expunerea la soare. Oricat ar fi de avansata, nici o lotiune nu ofera insa protectie totala impotriva radiatiilor ultraviolete, astfel incat cel mai indicat este sa eviti soarele intre orele 11.00 si 17.00.

Si la umbra sa mai stai

Stii cate eforturi depune organismul pentru a se adapta temperaturii atunci cand stai o zi intreaga tolanita in soare? Sistemul de racire al corpului poate ceda sub valul de caldura si, ca urmare a supraincalzirii, apare insolatia sau chiar stopul cardiac. Alterneaza sederea in soare cu relaxarea in locuri umbrite pentru ca organismul sa-si poata regla temperatura normala.

De retinut!

Razele ultraviolete pot cauza cataracta sau cancer de retina. Deci, poarta intotdeauna ochelari de soare cu protectie UV si palarii. Nu uita sa bei cat mai multe lichide, insa evita alcoolul, cafeaua, bauturile acidulate sau dulci care accelereaza deshidratarea. Si nu astepta sa ti se faca sete pentru a bea apa, acesta este momentul in care deshidratarea s-a instalat deja.


Foto: RED DOT

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Palarii extravagante
Palarii extravagante
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”