Cele mai bune sfaturi pentru un par fara matreata

Cum sa tratam caderea parului si matreata.
  • Publicat:
Cele mai bune sfaturi pentru un par fara matreata
Cele mai bune sfaturi pentru un par fara matreata

Rosalia Olsavszky, medic primar dermatolog membru al Societatii Romane de Dermatologie, doctor in stiinte medicale, va ofera raspunsuri la intrebarile legate de sanatatea si frumusetea parului.

Imi cade parul!
Sunt foarte stresata in privinta parului meu – imi cade in permanenta si, in plus, am si matreata. Am incercat sa folosesc diferite sampoane si lotiuni pentru par, dar nu am vazut nici o imbunatatire. Apelez la dumneavoastra pentru un sfat profesionist.

Matreata, cu sau fara prezenta mancarimilor, reclama scarpinatul scalpului si manipularea parului. Aceste manevre sunt mici traumatisme mecanice asupra firului de par ce-i deterioreaza structura, pana la rupere. Astfel invelisul exterior al firului de par (cuticula) se fragilizeaza pana la descoperirea miezului, punct in care parul este compromis total.

Cercetari recente au dovedit ca 90 de minute de scarpinat in cap, insumate de-a lungul timpului, duc la ruperea firului de par. Altfel spus, cei care au matreata trebuie sa-si ingrijeasca parul cu mai mare delicatete folosind produse adecvate.

Schimbatul des al sampoanelor nu rezolva problema. Iti recomand Head & Shoulders Hairfall Defence care te poate ajuta sa tii matreata sub control si previne caderea parului cauzata de rupere.

Cum scap de matreata?
Ma numesc Bogdan si sunt din Cluj. Am o problema cu matreata – tot timpul gasesc urme pe haine. In plus, am mancarimi in zona capului. Uneori aceasta senzatie e insuportabila. Va rog sa imi spuneti ce pot sa fac.

Matreata este o stare a scalpului intalnita la peste 50% din populatia globului. Perceptia acestei stari este diferita de la un individ la altul. Acele urme de pe haina sunt scuame (blocuri de celule moarte) care apar datorita procesului de regenerare mai rapida a pielii scalpului.

Acest proces apare ca urmare a inmultirii mai rapide a unei ciuperci (Malassezia) care este prezenta in permanenta pe scalpul oricarui individ. Aceste scuame se preling apoi de-a lungul firelor de par si le observam pe haine. Este indicat sa folosesti o metoda prin care inmultirea ciupercii este tinuta sub control.

Cel mai eficient mod este spalarea frecventa (2-3 ori pe saptamana) cu un sampon antimatreata. Iti recomand samponul Head & Shoulders.

Ma mananca capul!
Am o mare problema cu pielea capului. Parul meu e intr-o stare buna, in schimb ma mananca mereu capul. Trebuie sa ma scarpin foarte des si acest lucru e jenant. Ce imi puteti recomanda?

Mancarimile la nivelul pielii scalpului pot avea mai multe cauze. Una dintre acestea este prezenta matretei, desi nu ai observat acele scuame caracteristice. Foarte multa lume poate avea matreata, fara ca fulgii albi sa fie observabili.

In cazul in care apar si alte simptome asociate matretii, precum mancarimea, senzatia de piele in tensiune sau uscata, atunci aceasta stare devine de-a dreptul suparatoare. Pe de alta parte, prezenta mancarimii a creat un obicei al scarpinatului care intretine un cerc vicios. O prima recomandare ar fi abtinerea de la scarpinat in incercarea de a intrerupe acest obicei. A doua sugestie este sa folosesti un sampon anti-matreata.

Citeste si Combate cele mai frecvente probleme ale parului
                  O noua tendinta pentru 2009?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”