Alimentele si matreata

Problemele parului sunt datorate celulelor moarte in exces.
  • Publicat:
Alimentele si matreata
Alimentele si matreata

Rosalia Olsavszky, medic primar dermatolog membru al Societatii Romane de Dermatologie, doctor in stiinte medicale, va ofera raspunsuri la intrebarile legate de sanatatea si frumusetea parului.

Exista vreo legatura intre alimentatie si problemele pe care le am cu matreata si caderea parului?

Nu exista nici o legatura intre matreata si alimentatie. Matreata este cauzata de o ciuperca care traieste in mod normal pe scalp si care se inmulteste in conditii specifice. Prin urmare, nu trebuie sa iti faci griji ca alimentele preferate iti vor provoca matreata. 
 
Sampon pentru bebe contra matretii?

Nu mai scap de matreata. Cineva m-am sfatuit sa incerc un sampon pentru copii. Ce parere aveti?

Matreata este o stare provocata de o ciuperca – Mallassezia Globosa, care traieste pe scalpul oricareia dintre noi. In momentul in care Mallassezia se reproduce exagerat, intervine in ciclul de inmultire a celulelor scalpului si provoaca o innoire celulara la 4-5 zile, in loc de 28 de zile, cum este normal.

Celulele moarte, in exces, se lipesc intre ele si formeaza fulgii de matreata. Cel mai usor mod in care poti tine matreata sub control este folosirea unui sampon anti-matreata care controleaza inmultirea ciupercii Mallassezia. Sampoanele pentru copii nu au efect anti-matreata, prin urmare nu iti recomand folosirea lor pentru a scapa de aceasta problema.
 
Matreata se ia?

Partenerul meu are matreata de foarte mult timp. Pentru ca dormim impreuna si mai schimbam pernele, risc sa fac si eu matreata?

Matreata nu este o boala si cu atat mai putin, nu este o boala contagioasa. Ea este o conditie a scalpului generata de inmultirea unei ciuperci, Mallassezia, care determina ulterior o inmultire accelerata a celulelor scalpului.

Prin urmare, nu risti sa faci matreata daca partenerul tau are asa ceva. In schimb, stresul, excesul de sebum sau modificarile hormonale pot favoriza inmultirea excesiva a Mallassezia si, ulterior, aparitia matretii.

In ceea ce il priveste pe partenerul tau, ii recomand folosirea Head&Shoulders Hydrating, care ajuta atat la indepartarea matretii, cat si la o mai buna hidratare a scalpului in perioada iernii.


Citeste si Combate cele mai frecvente probleme ale parului
                  Problema-solutie

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân