Acneea de pe spate, o amintire urâtă! Află cum poţi scăpa de ea

Acneea nu se limitează la nivelul feţei, ci poate apărea în orice zonă a corpului acoperită de foliculi de păr, cum ar fi spatele, pieptul sau umerii.
  • Publicat:
Acneea de pe spate, o amintire urâtă! Află cum poţi scăpa de ea

Acneea nu se limitează la nivelul feţei, ci poate apărea în orice zonă a corpului acoperită de foliculi de păr, cum ar fi spatele, pieptul sau umerii. Peste 60% dintre persoanele afectate de acnee se confruntă şi cu coşuri localizate pe spate, iar cauza principală este excesul de sebum şi celulele moarte de la suprafaţa pielii, care favorizează înmulţirea bacteriilor ce acoperă rădăcina foliculului de păr şi care duc astfel la apariţia coşurilor.

Alte posibile cauze pentru acneea de pe spate sunt: stresul, produsele cosmetice, nivelul hormonal.

La fel ca în cazul acneei faciale, acneea de pe spate poate fi de mai multe tipuri: puncte negre, puncte albe, papule, noduli, pustule sau chisturi.

Pentru a preveni apariţia coşurilor de pe spate, urmează cei 4 paşi esenţiali:

  • Exfoliază pielea – cu un burete steril cu suprafaţă rugoasă, folosindu-te de geluri de duş sau scrub-uri pe bază de acid salicilic
     
  • Distruge bacteriile – cu produse pe bază de peroxid de benzoil şi ceai verde, care curăţă în profunzime pielea
     
  • Evită anumite medicamente şi cosmetice – pilulele destinate echilibrării nivelulului de hormoni androgeni şi cosmeticele uleioase pot favoriza extinderea acneei. De asemenea, produsele care nu sunt etichetate cu enunţul „produs non-comedogenic” pot duce la apariţia punctelor negre.

Nici soluţiile care usucă excesiv pielea nu sunt recomandate deoarece glandele sebacee vor primi în acest fel un semnal prin care vor produce şi mai mult sebum pentru a compensa lipsa de uleiuri naturale ale pielii.

Evită să duci genţi greoaie în spate, care nu lasă pielea să respire şi favorizează apariţia transpiraţiei excesive în zona respectivă. Hainele îmbibate cu transpiraţie şi fricţiunea care se produce în timpul mişcării pot duce la înmulţirea bacteriiilor şi apariţia inesteticelor coşuri.

Este foarte important să porţi tot timpul haine curate, deoarece microbii ajung cu uşurinţă pe piele şi favorizează lărgirea porilor şi apariţia acneei.

  • Igiena este foarte importantă – spală-te pe corp de fiecare dată când pleci de la sala de sport sau după o şedinţă de jogging în parc şi evită stoarcerea coşurilor sau expunerea pentru perioade lungi la soare, deoarece razele solare în exces pot duce la agravarea erupţiilor acneice.

Dacă problema persistă, este indicat să mergi la cabinetul medicului dermatolog, care este cel mai în măsură să diagnosticheze tipul de acnee şi tratamentul care se impune.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
De ce cresc fire de păr sub piele?
De ce cresc fire de păr sub piele?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”