A te bronza sănătos – între mit şi realitate

Se poartă sau nu, bronzul are proprietăţile lui benefice organismului (nu uita că expunerea la soare îţi garantează necesarul de vitamina D), însă expunerea excesivă poate avea efecte adverse pe termen lung - cele mai multe leziuni sau chiar cancere ale pielii fiind cauzate de expunerea la radiaţiile solare.
  • Publicat:
A te bronza sănătos – între mit şi realitate

Mai ai de aşteptat foarte puţin concediul de vară care echivalează nu numai cu a-ţi lua liber de la responsabilităţile profesionale, dar şi cu începutul distracţiei: soare, plajă, nisip, bronz – nemuritorul bronz mereu în trend.

Se poartă sau nu, bronzul are proprietăţile lui benefice organismului (nu uita că expunerea la soare îţi garantează necesarul de vitamina D), însă expunerea excesivă poate avea efecte adverse pe termen lung – cele mai multe leziuni sau chiar cancere ale pielii fiind cauzate de expunerea la radiaţiile solare.

Aşa că, înainte să alegi costumul de baie potrivit şi să-ţi cumperi o pălărie şic, achiziţionează-ţi o cremă fotopreotectoare şi află ce este adevărat şi ce este fals în ceea ce priveşte bronzarea. Numai aşa vei ştii cum să te bronzezi sănătos:

Fals

·    Bronzul te apără de soare.
·    Nu te poţi arde într-o zi cu nori.
·    Nu te poţi arde în apă  (mare, lac, ocean).
·    Radiaţiile UV nu sunt periculoase pe parcursul iernii.
·    Daca iei pauze regulate în timpul expunerii la soare, nu te vei arde.
·    Daca nu simţi razele fierbinţi ale soarelui, nu se vor produce arsuri.
·    Bronzul produs de soare e mai sănătos.

Adevărat

·    Bronzul rezultă în urma activităţii de apărare a organismului împotriva daunelor produse de razele UV.
·    Un bronz de culoare închisă pe pielea albă oferă un factor de protecţie echivalent cu  4.   
·    Până la 80 % din radiaţiile solare UV pot străbate perdeaua de nori. Prezenţa aburului în atmosferă poate creşte chiar şi expunerea la radiaţiile UV.
·    Apa oferă doar o protecţie minimă împotriva radiaţiilor UV , iar reflexia apei poate creşte expunerea dumneavoastră la razele UV.
·    Radiaţiile UV sunt în general mai mici pe parcursul lunilor de iarna, dar reflecţia zăpezii poate dubla expunerea totală, mai ales la altitudine mare.
·    Produsele de protecţie solară nu sunt destinate să crească timpul de expunere la soare, ci pentru a mari protecţia în timpul expunerii, inevitabilă de altfel. Protecţia pe care o oferă depinde îndeosebi de aplicarea lor în mod corect.
·    Expunerea la radiaţii UV este cumulativă în timpul zilei. Arsurile sunt produse de razele UV care nu pot fi simţite. Cea mai mare parte a  acestora sunt cauzate de razele infraroşii şi vizibile ale soarelui şi nu de radiaţiile UV .

Citeşte şi: Top metode de protectie a pielii la plaja

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”