10 adevaruri despre epilarea definitiva

Iata ce trebuie sa stiti daca ati optat pentru epilarea definitiva.
  • Publicat:
10 adevaruri despre epilarea definitiva
10 adevaruri despre epilarea definitiva

”Epilare definitiva” este expresia uzuala folosita de milioane de femei din intreaga lume care cauta acest tratament pe Internet sau intreband prietene si cunostinte. Pentru a lamuri putin lucrurile, ne-am interesat si iata ce am aflat de la una dintre clinicile romanesti de top din domeniu, COQUETTE Beauty Clinique:

1. Epilarea nu este acelasi lucru cu depilarea. In timp ce prima se refera la parul de deasupra si de desubtul pielii, depilarea la parul de la suprafata pielii.

Termenul de ”epilare definitiva” este oarecum ambiguu, fiind mai potrivit cel ”de lunga durata” pentru ca fiind inventata si folosita la scara larga doar de 10-15 ani, nimeni nu a parcurs durata de viata medie a unei persoane pentru a declara cu certitudine ca este clar si fara dubiu "definitiva". Epilarea de lunga durata este progresiva, pentru ca nu se realizeaza dintr-o data, ci pe parcursul mai multor sedinte.

2. Epilarea definitiva se obtine prin distrugerea radacinilor firelor de par aflate in derm prin intermediul caldurii – temperatura de 70 grade Celsius la care sunt aduse celulele germinative ale firelor de par, selectiv.

3. Prin aceasta procedura, radacinile firelor de par sunt distruse si, daca tratamentul este efectuat corect, nu ar trebui sa se mai refaca.

4. In momentul nasterii, in dermul corpului nostru exista un numar de aproximativ 5 milioane foliculi pilosi (radacini ale firelor de par ). Acesti foliculi produc par de tip velus – puf- pana la intrarea in pubertate, cand – sub influenta hormonilor sexuali – o parte din foliculii care produceau par velus se transforma si produc par de tip terminal – adica fire groase si pigmentate mult mai intens.

Saloanele de epilare de lunga durata trateaza tocmai acesti foliculi, ai firelor terminale, in locul acestora aparand folicului de par miniaturizati (acesta fiind mecanismul dominant), o mica parte fiind inlocuiti de ramasite fibrotice. Acestea se intampla la aproximativ 2 ani de la inceperea tratamentului.

5. In cazul epilarii definitive cu lumina intens pulsata trebuie sa se tina cont de anumite caracteristici: lungimea de unda, intensitatea, puterea, timpul de actiune, timpul de relaxare trebuie sa fie potrivite cu grosimea firului de par (ca poate fi mai subtire sau mai gros), culoarea firului de par (ce poate fi mai blond, mai roscat, saten sau brunet), adancimea la care se gaseste in derm foliculul pilos (ce este mai profunda in zona inghinala, de pilda)  si culoarea pielii (exista 6 tipuri de piele conform scalei Fitzpatrick, de la alb albinos la negru african).

6. Sedintele de epilare de lunga durata sunt programate conform unui algoritm ce respecta fiziologia cresterii firelor de par. Niciodata nu avem la un anumit moment dat toate firele crescute, din toti foliculii. Firele de par cresc dupa un "program" ce comporta 3 faze: de crestere, de stagnare si de regresie.

Tratamentul de fotoepilare este util si eficient numai in faza in care firele de par exista in teaca lor, acesta find momentul in care caldura produsa este condusa de catre fir direct la celulele germinative ale foliculului pilos. In oricare din celelalte doua faze, tratamentul nu isi realizeaza scopul – acela de distrugere a radacinilor, din cauza ca firul de par nu comunica direct ca radacina. Iata de ce sedintele urmeaza aceasta ciclicitate si se repeta.

7. Timpul ce trebuie sa treaca intre doua sedinte de tratament este diferit in functie de zona epilata. Parul din zona buzei superioare, spre exemplu, creste mult mai repede decat cel de pe picioare. Motivul este ca suntem programati genetic astfel; si astfel sedintele de epilare faciala se realizeaza la un interval de timp diferit de cele pentru gambe sau axila.

8. Dupa incheierea celor 6, 8, 10 sau 12 sedinte de epilare defintiva, se constata ca epilarea este partiala, dar definitiva. Ce inseamna acesta? Se mai vede inca putin par – acest par este mult mai fin si mai depigmentat, dar efectul se mentine.

9. Tratamentul de fotoepilare defintiva nu poate niciodata distruge toti foliculii de par dintr-o anumita zona, fie ea axila, bikini sau gambe. Intodeauna vor mai ramane cateva fire de par miniaturizate. Iata orientativ cateva procente medii de curatare a catorva zone mai frecvent solicitate:  axila 80-90%, zona inghinala 90-95%, fata 50-70% coapse 60-70%, gambe 90-95%.

10. Fotoepilarea este considerata a fi definitiva atunci cand efectul obtinut se mentine cel putin cat toata durata unui ciclu complet de crestere a firelor de par. Sunt anumiti specialisti in lasere care afirma ca la aceasta durata mai trebuie adaugate sase luni. De aceea este folosit si termenul ”epilare de lunga durata”.

Desi au existat solicitari de-a lungul timpului, nici una dintre clinicile renumite din SUA sau Europa de Vest nu acorda garantii care sa acopere "recresterea" parului.

Motivul este ca acesti foliculi pilosi sunt conditionati hormonal si ca nu se poate stii cu certitudine daca o anumita persoana nu va avea o oarecare fluctuatie hormonala care sa stimuleze alti foliculi sa transforme puful in par terminal, gros si pigmentat.

Citeste si Epilare inghinala, fara iritatii
                  Epilare definitiva

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cindy Crawford, superba la 42 de ani
Cindy Crawford, superba la 42 de ani
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”