Inhibina B

Informatii generale

Inhibinele sunt hormoni polipeptidici heterodimerici care suprima selectiv secretia hipofizara de hormon foliculo-stimulant (FSH) si exercita actiuni paracrine locale asupra gonadelor. Formele finale ale moleculelor de inhibine au o greutate moleculara de aproximativ 32-36 kD si sunt alcatuite din 2 lanturi distincte α si β unite prin punti disulfidice.

Inhibina B este produsa de celulele Sertoli testiculare la barbati si de catre celulele granuloasei foliculului ovarian la femei.

Principala functie a acestui hormon consta in reglarea gametogenezei printr-un mecanism de feed-back negativ exercitat asupra productiei de FSH. Numeroase studii atesta utilitatea determinarii de inhibina B ca marker endocrin pentru monitorizarea functiei gonadale la ambele sexe3.

La fetite, nivelul de inhibina B creste odata cu progresia pubertatii, determinarea sa fiind utila in stabilirea maturitatii gonadale precum si in diagnosticul pubertatii precoce. Dupa atingerea varstei reproductive, concentratiile de inhibina B variaza in raport cu fazele ciclului menstrual. Nivelele sunt maxime la mijlocul fazei foliculare cu un varf in momentul ovulatiei, dupa care se reduc la valorile bazale in cursul fazei luteale. In perioada postmenopauza concentratiile de inhibina B diminuă la <5 pg/mL (ng/L)4.
Inhibina B poate fi determinata impreuna cu FSH si LH pentru a evalua functia ovariana. Deoarece este produsa de tesutul gonadal se considera a fi un marker mai direct al activitatii gonadale decat hormonii hipofizari1.

Fertilitatea feminina se reduce odata cu inaintarea in varsta ca urmare a reducerii numarului de foliculi ovarieni (rezerva ovariana).

Deoarece inhibina B este un produs direct al foliculilor mici in dezvoltare, constituie un indicator important al rezervei ovariene.

Aceasta evaluare este esentiala in aplicarea tehnicilor de reproducere asistata, pentru a estima sansele recuperarii cu succes a ovocitelor. Studiile efectuate au demonstrat ca nivelurile de inhibina B din faza foliculara a ciclului menstrual indica numarul de ovocite care vor fi recuperate dupa tratamentele de stimulare hormonala. O valoare crescuta a inhibinei B este asociata cu o rezerva ovariana mai buna si cu un numar mai mare de foliculi (respectiv ovocite) dezvoltati ca raspuns la stimularea hormonala1;2;4. Mai mult, Seifer si colaboratorii sai au comunicat ca valorile foliculare de inhibina B <45 ng/L la femeile supuse fertilizarii in vitro se asociaza cu o rata de obtinerii a sarcinii de 7% si o rata de avort de 33% in comparatie cu o rata a sarcinii de 26% si o rata de avort de 3% la femeile cu niveluri de inhibina in ziua 3 a ciclului menstrual > 45 pg/mL1. Femeile cu niveluri foarte reduse de inhibina B (<20 ng/L) prezinta cel mai adesea un raspuns ovarian foarte slab, astfel ca acestea trebuie sa fie consiliate pentru a opta catre donarea de ovocite sau adoptie2.

Pe de alta parte, in cursul fertilizarii in vitro este important sa se aleaga nivelul corect de stimulare ovariana. Stimularea insuficienta poate conduce la un raspuns slab iar stimularea excesiva la sindromul de hiperstimulare ovariana. Nivelurile de inhibina B pot depista sindromul de hiperstimulare ovariana si pot fi utile in controlarea acestei conditii periculoase1.

In tumorile granuloasei se inregistreaza valori foarte crescute ale inhibinei B, fiind un test util atat pentru diagnostic cat si pentru detectarea recurentelor tumorale.

La copiii mici de sex masculin nivelurile de inhibina B sunt relativ crescute, dupa care diminua treptat la grupa de varsta 6-10 ani. In perioada copilariei, concentratiile serice bazale de inhibina B constituie un indicator direct al prezentei si functionalitatii tesutului testicular si pot fi aplicate in diagnosticul pacientilor cu criptorhidrie si  ambiguitate genitala.

La barbati, inhibina B constituie un marker direct al functei celulelor Sertoli si al spermatogenezei. S-a constatat ca nivelurile serice de inhibina B se coreleaza cu volumul testicular si densitatea spermei. Astfel, barbatii cu o productie de sperma absenta sau neglijabila prezinta valori foarte scazute de inhibina B. Determinarea combinata de FSH si inhibina B reprezinta un indicator mai bun al spermatogenezei decat testarea izolata a acestora4.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate). Pacientele vor mentiona data ultimei menstruatii3.

Specimen recoltat – sange venos3.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator3.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la -20°C3.

Volum proba – minim 0.5 mL ser3.

Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat3.

Stabilitate proba – 5 zile la 2-8°C; 1 luna la -20°C; nu decongelati/recongelati3.

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda – ELISA3.

Valori de referinta – sunt dependente de varsta si sex3;4:

Barbati:120-400 ng/L

Femei:
– ziua 1-2 a ciclului menstrual: 15-70 pg/mL (ng/L)
– ziua 3-5 a ciclului menstrual: 45-120 pg/mL (ng/L)
– faza foliculara tarzie: 30-90 pg/mL (ng/L)
– ovulatie: 80-200 pg/mL (ng/L)
– faza luteala: <50 pg/mL (ng/L)
– postmenopauza/ovariectomie: <10 pg/mL (ng/L).

Intervalul optim de efectuare a testului: zilele 3-5 ale ciclului menstrual.

Limita de detectie – 10 pg/mL (ng/L)3.
 

Interpretarea rezultatelor

In ziua a 3-a ciclului menstrual o valoare > 45 pg/mL (ng/L) indica o rezerva ovariana normala2.

La barbati, o valoare <60 pg/mL (ng/L) indica o disfunctie testiculara cu afectarea spermatogenezei (de exemplu, sindrom  Kalmann, sindrom Klinefelter)4.

Bibliografie

1. Ann M.Gronowski. Pregnancy Loss. In Handbook of Clinical Laboratory Testing During Pregnancy. Totowa, NJ: Humana Press ed. 2004, 332-333.

2. Geralyn Lambert-Messerlian. Inhibin B: Its Value for Predicting Success in IVF. Resolve: The National Infertility Association.

3. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.

4. Laboratory Corporation of America. Inhibin B. Directory of Services and Interpretive Guide. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?