FSH (hormon de stimulare foliculara)

Informatii generale

FSH, impreuna cu LH (hormonul luteinizant), apartine familiei hormonilor gonadotropi. FSH si LH sunt secretati pulsatil de hipofiza anterioara, ca raspuns la eliberarea intermitenta de gonadotropin releasing hormone (GnRH) de la nivelul hipotalamusului. Nivelul sanguin al hormonilor gonadotropi este controlat de hormonii sexuali (estrogen, progesteron, testosteron etc.) prin feedback negativ pe hipotalamus4.

La barbati FSH stimuleaza spermatogeneza (un nivel scazut de hormoni gonadotropi poate cauza azoospermie). La femei FSH, alaturi de LH, stimuleaza cresterea si maturarea foliculilor si biosinteza estrogenului la nivel folicular. Nivelul de FSH are un maxim in perioada de mijloc a ciclului menstrual (faza ovulatorie), insa cu o crestere mai mica decat in cazul LH5;6;8.
In mod simplist, nivelul de FSH si LH este crescut in cazurile in care hormonii sexuali au o productie deficitara (hipogonadism, sindrom Klinefelter, anorhidie, sindromul testiculului feminizant, alcoolism, castrare, menopauza). Nivelul de FSH si LH este scazut in insuficienta hipofizara sau hipotalamica, tumori testiculare sau suprarenaliene care influenteaza secretia de estrogeni sau androgeni.

Cresterea nivelului bazal de LH, cu un raport LH/FSH >2, la o pacienta cu anovulatie cronica este sugestiva pentru ovarul polichistic5;6;8.

Recomandari pentru determinarea FSH

La barbati: elucidarea disfunctiilor axului hipotalamo-hipofizo-gonadic (in principal pentru diagnosticul diferential intre insuficienta testiculara primara si deficitul de stimulare testiculara), afectiuni genetice cu aberatii cromozomiale (ex.: sindrom Klinefelter), definirea disfunctiilor testiculare, sindromul testiculului feminizant3;5;6.

La femei: elucidarea disfunctiilor axului hipotalamo-hipofizo-gonadic (in principal pentru diagnosticul diferential intre insuficienta ovariana primara si deficitul de stimulare ovariana), ovarul polichistic, tulburari menstruale (inclusiv amenoreea), definirea fazelor ciclului menstrual in cursul evaluarii infertilitatii, evaluarea sindromului menopauzal3;5;6.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate). Pacientele vor mentiona: • data ultimei menstruatii; • trimestrul de sarcina7.

Specimen recoltat – sange venos7.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator7.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C sau la -20°C7.

Volum proba – minim 0.5 mL ser7.

Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat7.

Stabilitate proba – 7 zile la 2-8°C; 6 luni la -20°C; nu decongelati/recongelati7.

Metoda – imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA)7.

Metoda

Metoda – imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA)7.

Valori de referinta – sunt dependente de varsta si sex7:

 

Varsta (ani)

Valori (mUI/mL)

Barbati

Femei

<=4

0.2-2.8

0.2-11.1

5-10

0.4-3.8

0.3-11.1

11-13

0.4-4.6

2.1-11.1

14-17

1.5-12.9

 

1.7-21.5

>= 18

1.5-12.4

La femei valorile sunt variabile in functie de perioada ciclului menstrual:

Faza ciclului menstrual

Valori (mUI/mL)

• faza foliculara

3.5-12.5

• faza ovulatorie

4.7-21.5

• faza luteala

1.7-7.7

• postmenopauza

25.8-134.8

Factor de conversie:  mUI/mL = UI/L.

Limita de detectie – 0.1 mUI/mL7.

Limite si interferente

Secretia de FSH este pulsatila (cu variatii circadiene) ca raspuns la eliberarea intermitenta de GnRH. De aceea interpretarea valorii unei singure determinari este dificila. S-a sugerat amestecul in parti egale de seruri obtinute dupa recoltari  la 15-30 minute interval, pentru a reduce efectul secretiei pulsatile8.
Alcoolismul determina cresteri ale FSH; hemocromatoza si anorexia nervoasa cauzeaza reducerea nivelului FSH1.
• Medicamente
Cresteri: bromocriptina, cimetidina, clomifen, digitala, eritropoietina, fenitoin, hidrocortizon, ketoconazol, levodopa, naloxon2.
Scaderi: carbamazepin, corticosteroizi, estrogeni (efectele depind de doza si durata administrarii: dozele mari determina scaderi ale FSH, iar dozele mici pot determina cresteri ale FSH), analogi ai GnRH (gonadotropin releasing hormone) in administrare continua, megestrol, contraceptive orale, fenotiazine, stanozolol2.
Efecte variabile: danazol, finasterid, pravastatin, tamoxifen2;7;8.
• Interferente analitice
Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:
-tratamentul cu biotina in doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;
-titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu7.

Bibliografie

1. Frances Fischbach. Chemistry Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 Ed., 2009, 402-404.

2. Frances Fischbach. Effects of the Most Commonly Used Drugs on Frequently Ordered Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 Ed., 2009, 1238.

3. Henry John Bernard. Evaluation of endocrine function. In Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. ASM Press, USA, 20 Ed., 1998, 333-336.

4. Ion Teodorescu Exarcu. Hormonii adenohipofizari. In Fiziologia si fiziopatologia sistemului endocrin. Editura Medicala, Romania, Ed. 1989, 225-237.

5. Ion Teodorescu Exarcu. Fiziopatologia hormonilor gonadotropi. In Fiziologia si fiziopatologia sistemului endocrin. Editura Medicala, Romania, Ed. 1989, 314-319.

6. Jacques Wallach. Afectiuni endocrine. In Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Stiintelor Medicale, Romania, Ed. 7, 2001, 882-883.

7. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.

8. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Follicle-Stimulating Hormone (FSH), Serum. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

 

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?