Complement C4

Informatii generale

C4 este un alt component al sistemului complement sintetizat in plaman si tesutul osos1. C4 este utilizat doar pe calea clasica de activare a complementului, astfel ca nivelul acestuia este normal in conditiile asociate cu activarea doar a caii alternative a complementului.

Concentratiile serice de C4 reprezinta un indicator sensibil al gradului de activitate a bolii lupice.
In angioedemul ereditar, lipsa inhibitorului C1-esterazei determina liza fractiunilor C2 si C4 de catre C1-esteraza, iar nivelul C4  va fi astfel scazut.

Niveluri scazute de C4  au mai fost descrise intr-o afectiune cu manifestari clinice similare LES, dar fara prezenta de celule lupice, cu depozite variabile de imunoglobuline sau C3 la biopsia cutanata si cu purpura Henoch-Scholein sau glomerulonefrita. Aceasta conditie este transmisa autozomal recesiv. Deficienta ereditara de C4 este asociata cu un risc crescut de infectii cu bacterii piogene5.

Recomandari pentru determinarea C4

•Suspiciune de deficit ereditar sau dobandit (asociat cu afectiuni imunologice ce induc un hipercatabolism al complementului: LES, boala serului, hepatita cronica activa, anumite glomerulonefrite).

•Evaluarea gradului de activitate a bolii in LES.

•Confirmarea diagnosticului de angioedem ereditar, atunci cand nivelul de C1 inhibitor este scazut1;3.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate)4.

Specimen recoltat – sange venos4.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator4.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare4.

Volum proba – minim 0.5 mL ser4.

Cauze  de respingere a probei – ser intens lipemic4.

Stabilitate proba –  serul separat este stabil: 2 zile la temperatura camerei; 2  zile la 2-8°C4.

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda imunoturbidimetrica4

Valori de referinta4

Varsta

Valori (mg/dL)

< 3 luni

7-30

4-6 luni

8-30

> 6 luni

10-40

Limita de detectie – 1.5mg/dL (0.015g/L, 0.075µmol/L)4

Interpretarea rezultatelor

Cresterea C4 este asociata cu:

Scaderea  C4 este asociata cu:

• Conditii maligne1;3.

 

• LES activ, • glomerulonefrita acuta, • boli cu complexe imune, • crioglobulinemie, • deficit ereditar,  • angioedem ereditar1;3.

 

Limite si interferente

• Medicamente

Cresteri: ciclofosfamida, danazol, contraceptive orale2.

Scaderi: dextran, metildopa, penicilamina2.

• Interferente analitice

Gamapatiile monoclonale de tip Ig A sau Ig M pot interfera cu determinarea C44.

Lipemia excesiva determina cresteri semnificative ale nivelului C45.

Bibliografie

1. Frances Fischbach. Immunodiagnostic studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 ed., 2009, 6201.

2. Frances Fischbach. Effects of the Most Commonly Used Drugs on Frequently Ordered Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 Ed., 2009; 1231.

3. Jacques Wallach. Analize de sange. In Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Stiintelor Medicale, Romania, Ed. 7, 2001, 49-121.

4. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.

5. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Complement C4, serum. www.labcorp.com . 2010. Ref Type: Internet Communication.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal