Chlamydia trachomatis-Anticorpi Ig G

Informatii generale si recomandari

Chlamydiile sunt bacterii Gram negative cu localizare intracelulara obligatorie. In mod traditional, genul Chamydia cuprinde patru specii : C.trachomatis, C.pneumoniae, C. psitttaci si C. pecorum5.

Clasificari recente impart Chlamydiile in 4 familii, dintre care cea mai importanta in patologia umana este fam. Chlamydiaceae, care contine doua genuri:

• genul Chlamydia – cel mai important reprezentant fiind C. trachomatis;

• genul Chlamydophila – C. pneumoniae, C. psittaci, C. pecorum, C. abortus, etc3.

C. trachomatis este unul din cei mai obisnuiti agenti patogeni pentru om. Dintre cele 15 serotipuri cunoscute, 4 (A, B, Ba si C) sunt implicate in producerea trahomului, o infectie oculara ce poate conduce la cecitate. Alte 3 serotipuri (L-1, L-2 si L-3) determina limfogranulomatoza venerica (LGV), o boala sistemica cu transmitere sexuala. Celelalte serotipuri (D pana la K) sunt asociate cu infectii ale tractului genital si sunt implicate de asemenea in producerea unor cazuri sporadice de conjunctivita. Acesti agenti patogeni reprezinta principala cauza de uretrita non-gonococica la barbati, care se poate complica cu epididimita3.

La femei, C.trachomatis poate determina cervicita si salpingita, desi 9-10% din femeile sanatoase si pana la 40% din pacientele examinate in clinicile de boli venerice pot prezenta infectie asimptomatica1.
Infectiile genitale cu Chlamydia trachomatis constituie o problema majora de sanatate, cu peste 50 milioane de cazuri noi pe an in intreaga lume5.

In lipsa diagnosticului si a tratamentului, infectia poate progresa spre o inflamatie cronica severa ce poate conduce la artrita, infertilitate, sarcina ectopica, avort spontan si nastere prematura2.

Transmiterea verticala a infectiei este rara, dar expunerea intrapartum a fatului la trecerea prin canalul cervical poate determina oftalmie neonatala si pneumonie chlamidiana, care se pot dezvolta la aproximativ 10% din nou-nascutii infectati1.

Testele serologice constituie un instrument non-invaziv de diagnosticare. Dupa cum se observa in graficele de mai jos, dinamica anumitor tipuri de anticorpi poate indica stadiul infectiei2.

Testarea anticorpilor de tip IgG este utila in screening-ul infectiei. De asemenea, poate fi folosita in analiza serurilor-perechi, pentru demonstrarea unei cresteri semnificative de anticorpi, ca urmare a unei infectii recente sau recurente3

Prezenta anticorpilor de tip Ig A este asociata cu o infectie activa, fie ca este vorba de o infectie primara, cronica sau reinfectie2.

Astfel, serologia pozitiva are semnificatie diagnostica in salpingita, infertilitate mecanica, perihepatita, epididimita, artrita reactiva3.

S-a constatat ca in cazul femeilor cu salpingita confirmata laparoscopic, anticorpii de tip IgA reprezinta un marker al infectiei active cu C.trachomatis, chiar in lipsa identificarii microorganismului prin cultura sau metode imunoenzimatice, in probe prelevate endocervical sau tubar4.

Recoltarea

Pregatire pacient – testele nu necesita o pregatire prealabila3.

Specimen recoltat – sange venos3.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator3.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare3.

Volum proba – minim 1 mL ser (pentru determinarea ambelor tipuri de anticorpi)3.

Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat3.

Stabilitate proba – serul separat este stabil cateva ore la temperatura camerei 18-30ºC; 7 zile la 2-8ºC ; 6 luni la –20ºC. Specimenele decongelate se centrifugheaza, se utilizeaza supernatantul. Se evita congelarea/decongelarea repetata3.

Metoda

Metoda – ELISA; este folosit un antigen purificat de Chlamydia trachomatis (L-2)3.

Valori de referinta – test semicantitativ, rezultatul fiind exprimat in unitati NovaTec (NTU)3:

<9    :  Negativ

9-11 :  Echivoc – se recomanda repetarea recoltarii peste 2-4 saptamani

>11  : Pozitiv

Limite si interferente

In stadiile precoce ale infectiei acute, datorita nivelului foarte scazut de anticorpi IgA sau IgG, testul poate da rezultate negative3.

Bibliografie

Bibliografie

1. Ann M.Gronowski. Prenatal Screening and Diagnosis of Congenital Infections. In Handbook of Clinical Laboratory Testing During Pregnancy. Totowa, NJ: Humana Press ed. 2004, 267.

2. C C Kuo, L A Jackson, L A Campbell, J T Grayston. Chlamydia pneumoniae (TWAR). Clin Microbiol Rev 8(4): 451-461. 1995.Ref Type: Journal (Full)

3. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog

4. Osborne NG, et.al. Detection of Specific IgG and IgA Antibodies to Clamydia Trachomatis In Women with Salpingitis Confirmed by Laparoscopy. J Natl Med Assoc 81(5): 541-543. 199. Ref Type: Journal (Full)

5. Paavonen J. Proceeding third Meeting of European Society for Chlamydia Research. 1996, 167-171.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?