Calciu ionic

Informatii generale

Aproximativ jumatate (45%) din cantitatea totala de calciu plasmatic este legata de albumina (si doar o mica portiune de globuline) sub forma neionizata si nedifuzibila, constituind o forma inactiva fiziologic. O cantitate mica de calciu (5%) este difuzibila dar neionizata, fiind reprezentata de citrat, fosfat si bicarbonat de calciu.

Restul calciului plasmatic se gaseste sub forma ionica sau libera si constituie fractiunea fiziologic activa in procesele de hemostaza si de reglare a excitabilitatii neuromusculare1 si concentratia sa plasmatica este direct reglata de PTH si 1,25(OH)2D35.

Determinarea calciului ionic ofera indicatii despre efectul proteinelor totale si albuminei asupra nivelului calciului seric. Un pacient poate avea un nivel crescut al calciului total cu un nivel normal al calciului ionic datorita cresterii proteinelor totale si/sau albuminei, asa cum se intampla in conditii de deshidratare sau in mielomul multiplu.

Femeile prezinta o variatie diurna a calciului ionic si a hormonului PTH intact mai mare decat barbatii.

Exista o relatie invers proportionala intre concentratia calciului ionic si cea de fosfor4.

Fractiunea ionizata a calciului seric tinde sa scada in caz de alcalinizare a sangelui, cand creste capacitatea proteinelor de a fixa calciul1.

Recomandari pentru determinarea Ca ionic – evaluarea fractiunii biologic active a calciului la gravide, nou-nascuti, transfuzii masive de sange citratat, disproteinemii (pierderi renale de proteine, sindroame de malabsorbtie, mielom multiplu, inflamatii active cronice, stari postoperatorii, pacienti care necesita ingrijiri medicale intensive), boli renale terminale, hipercalcemie maligna (in special in prezenta unui PTH intact normal), hiperparatiroidism si acidoza4;5.

Metoda in Laboratoarele Synevo calciul ionic se determina indirect, calculandu-se din valoarea calciului seric si a proteinelor totale dupa urmatoarea formula:

Ca++ = (6xCa -PT/3):(PT+6)3

Ca = calcemia in mg/dL;

PT = proteinemia in g/dL.

Valori de referinta3

Varsta

Valori (mg/dL)

≤ 16 ani

4.2-5.2

> 16 ani

3.82-4.82

Valori critice nivel scazut <2 mg/dL; nivel crescut >7 mg/dL2.

Limite si interferente

Calciul ionic are semnificatie diagnostica numai daca distributia fractiunilor plasmatice ale calciului nu este influentata de modificari ale pH-ului. Astfel, acidoza sau o reducere a pH-ului dupa recoltarea probei determina cresterea calciului ionic datorita activitatii metabolice a celulelor sanguine (de exemplu, o scadere a pH-ului cu 0.1 determina o crestere a calciului ionic cu aproximativ 0.2 mg/dL); alcaloza sau cresterea pH-ului dupa recoltarea probei determina scaderea calciului ionic datorata eliminarii CO2 din proba5.

Calciul ionic prezinta variatii circadiene semnificative, creste dupa efort fizic si scade postprandial5.

Bibliografie

1. I. Brudasca, M. Cucuianu. Metabolismul calciului, fosforului si magneziului. In Biochimie clinica. Fundamentare fiziopatologica. Luminita Plesca-Manea et al. Argonaut, Romania, 3 Ed., 2003, 317-339.

2. Frances Fischbach. Pulmonary Function, ANGs and Electrolyte Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 Ed., 2009, 994-997.

3. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

4. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Calcium, Ionized, Serum. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

5. Lothar Thomas. Bone and Mineral Metabolism. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany, 1 Ed., 1998, 231-237.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”