Edi Novak – interviu cu un campion mondial despre sănătate, alimentaţie şi sport

Timp de 10 ani a fost campion naţional la patinaj viteză, însă un accident stupid avea să-i întrerupă ascensiunea spre titlul mondial. Eduard Novak nu s-a lăsat însă învins şi s-a apucat de ciclism, simţea nevoia de competiţie, de glorie, de podium…chiar dacă accidentul petrecut în urmă cu 18 ani a lăsat în urmă o proteză de carbon la piciorul drept.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Edi Novak – interviu cu un campion mondial despre sănătate, alimentaţie şi sport

Timp de 10 ani a fost campion naţional la patinaj viteză, însă un accident stupid avea să-i întrerupă ascensiunea spre titlul mondial. Eduard Novak nu s-a lăsat însă învins şi s-a apucat de ciclism, simţea nevoia de competiţie, de glorie, de podium…chiar dacă accidentul petrecut în urmă cu 18 ani a lăsat în urmă o proteză de carbon la piciorul drept.

Acum, Edi câştigă medalie după medalie, atat la nivel individual, cat si impreuna cu echipa sa, sportivi profesionişti, cea mai recenta medalie fiind bronzul obtinut la Camionatul Mondial Paralimpic din Mexic, din luna aprilie.

Edi Novak ne spune care sunt  reperele sale după care se ghidează în viaţă, care este secretul reuşitei şi, mai ales, de ce este important să avem un stil de viaţă sănătos.

Edi Novak, ce înseamnă pentru tine să fii sănătos şi în formă? Cum ai defini „sănătatea”?

Pentru mine, sănătatea înseamnă viaţă! Înseamnă în primul rând fericire şi linişte. Sănătatea este cel mai preţios dar pe care l-am primit de la viaţă şi trebuie să învăţăm să îl preţuim ca atare. Şi trebuie să învăţăm ca zi de zi să facem ceva pentru sănătatea noastră.

De multe ori nu ştim să apreciem starea de sănătate pe care o avem la adevărata sa valoare, considerăm că este ceva normal să fim sănătoşi. Uităm însă că acesta este un dar pe care trebuie să îl respectăm şi de care trebuie să avem grijă. Dacă suntem sănătoşi şi în formă bună, acest lucru ne poate aduce zilnic un zâmbet pe buze, în acest fel avem de fapt tot ce e mai important pentru noi.

Care sunt, din punctul tău de vedere, ingredientele esenţiale pentru o viaţă sănătoasă?

Eu cred că viaţa sănătoasă porneşte în primul rând de la mentalitatea noastră, de la felul în care gândim. În primul rând trebuie să avem o gândire pozitivă ca să putem să fim sănătoşi şi fizic. Cele două se completează reciproc, nu cred că este posibilă una fără cealaltă. Dacă rezultatele analizelor noastre sunt perfecte nu înseamnă că suntem şi complet sănătoşi. Pacea, liniştea mentală şi sufletească sunt ingrediente necesare sănătăţii.

Sigur că, din punct de vedere fizic, avem nevoie de mişcare şi de o alimentaţie cât mai sănătoasă, nu putem neglija aceste aspecte importante ale vieţii noastre. Mişcarea, mai ales mişcarea în aer liber şi alimentaţia, alături de gândirea noastră, reprezintă ingredientele esenţiale pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată.

Cum se menţine în formă sportivul Eduard Novak ?

Am câteva secrete care mă ajută să mă menţin în formă mereu: sportul, alimentaţia şi familia. Nu trebuie să se înţeleagă însă că am căzut într-o extremă în ceea ce priveşte alimentaţia. Îmi place să mănânc şi îmi place să mă bucur de clipele frumoase din viaţa mea. Însă îmi ştiu limita, ştiu ce îmi face bine, iar asta mă ajută în viaţa de zi cu zi şi în perioadele cu competiţii, şi ce nu îmi face bine şi tot timpul fac lucrurile cu responsabilitate.

Ştiu să mă relaxaz, dar ştiu şi să mă concentrez. Cred că este important să menţinem un echilibru permanent şi să înţelegem şi în ceea ce priveste alimentaţia ce ne face bine şi ce nu şi să ne comportăm responsabil. Ce alegem să facem pentru noi zi de zi contează enorm. În plus, echilibrul dat de familie este foarte important, momentele de calitate petrecute împreună cu cei dragi sunt cele care îmi oferă susţinerea atât de necesară.

Unele persoane consideră că pentru a ne menţine în formă trebuie să investim mult timp, trebuie să facem eforturi foarte mari şi să cheltuim mult. Totuşi, care sunt micile lucruri pe care le putem face în fiecare zi, fără eforturi uriaşe, pentru a rămâne în formă şi pentru a ne menţine sănătatea?

Nu cred că trebuie nişte investiţii uriaşe de bani şi de timp pentru a avea grijă de noi zi de zi. Trebuie să avem în primul rând câteva cunoştinţe de bază despre obiceiurile alimentare sănătoase: cum trebuie să ne alimentam, când şi cu ce (ce este sănătos pentru noi şi ce nu). De foarte multe ori suntem dependenţi de mâncare – ceea ce nu este bine –  şi, în plus, nu ştim ce înseamnă de fapt o alimentaţie corectă.

Un sfat foarte important după părerea mea, un sfat pe care îl poate pune în aplicare oricine, este să se mănânce mai puţin şi mai sănătos. În plus, este important să avem grijă să ne asigurăm necesarul zilnic de vitamine şi antioxidanţi, necesare pentru menţinerea sănătăţii. Şi, bineînţeles…mişcarea! Activitatea fizică este esenţiala pentru a ne menţine în formă iar cele mai la îndemână variante la care putem apela sunt joggingul şi bicicleta. Acestea sunt activităţi sportive ce nu presupun costuri mari şi sunt la îndemâna oricui, oricând.

Care este secretul performanţei în sport (eventual legat de stilul de viaţă)?

În primul rând, da, trebuie să ai talent, fără el nu vei fi niciodată campion, însă talentul fără multă muncă nu este suficient. După părerea mea, este important să îţi propui un obiectiv pe termen lung şi câteva repere pe termen scurt, pentru a putea menţine direcţia corectă către nivelul de performanţă propus. Şi, evident, trebuie să îţi placă ceea ce faci…asta este de altfel valabil pentru orice activitate, nu doar pentru activităţile sportive.

Fără să îţi placă ceea ce faci nu poţi atinge performanţa. Iar atunci când ai talentul, obiectivul şi plăcerea, bucuria de a face acea activitate, îţi mai trebuie doar multă muncă. Şi aici vorbesc de munca perseverentă, cu multă ambiţie şi dorinţa de a reuşi. Aşadar: Talent, Obiectiv, Plăcere, Muncă, Perseverenţă – acestea sunt secretele reuşitei mele în sport.

Campionul Edi Novak este, totodată,  părinte. Cum creştem copii sănătoşi? Care sunt secretele tale pentru un stil de viaţă sănătos al familiei?

În primul rând, familia este un sprijin fantastic şi m-a ajutat în toţi aceşti ani să trec peste dificultăţi şi să mă autodepăşesc. Principiile din sport le aplic şi în ceea ce priveste educaţia copiilor. Îi învăţ ce înseamnă echilibrul, alimentaţia sănătoasă, stricteţea antrenamentelor, dar şi bucuria victoriei. Mi se pare important să înveţe încă de mici câteva principii după care să se ghideze mai departe. De asemenea, mi se pare important să îi învăţ cum să se ajute între ei şi să se sprijine în momentele mai grele din concursuri.

Cum procedează sportivul Eduard Novak în cazul inevitabilelor probleme de sănătate?

Oricât de sănătoşi am fi şi oricât de sănătos ne-ar fi stilul de viaţă, din păcate, suntem cu toţii supuşi neplăcerilor mai mici sau mai mari legate de îmbolnăviri sau accidentări. Sunt conştient de faptul că problemele de sănătate pot apărea pe neaşteptate şi nu doresc să fiu luat pe nepregătite. De aceea am făcut şi în această privinţă o alegere sănătoasă.

Atât eu cât şi membrii familiei mele ne bucurăm de protecţia oferită de asigurarea privată de sănătate Sanapro de la Allianz-Tiriac . Astfel, ştiu că oricând am nevoie pot beneficia de servicii medicale de calitate. Practic, prin mişcare şi un stil de viaţă sănătos încerc să previn eventualele probleme de sănătate, dar mă şi asigur că dacă totuşi acestea apar, primesc suportul şi asistenţa medicală de care am nevoie.

O lecţie de viaţă de la Edi Novak. El reprezintă imaginea perfectă a omului care a ştiut să meargă mai departe în viaţă şi a depăşit obstacole de netrecut pentru alţii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân